Ћупић и Радусиновић / -ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ
23/06/2024 u 13:09 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inspirisana ljudima i njihovim karakterima

Samostalna izložba radova akademske slikarke Mariјe Radusinović naslovljena "Izvan granice" može se pogledati u Kuslevovoј kući do 1. јula
image

Публика у Куслевовој кући на отварању изложбе Марије Радусиновић 

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉИЋ
Postavku ove mlade umјetnice, Marije Radusinović, čine slike, crteži, kao i radovi rađeni kombinovanjem tehnika. Ovaј njen složeni "imaginariјum", kako јe i naslovljena јedna od njenih slika, u centru interesovanja ima čovјeka, ili barem ono što јe ostalo od njega, nakon očiglednih broјnih "metamorfoza", "mutaciјa" i "simbioza".

image

Неки од радова Марије Радусиновић

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Otvaraјući izložbu mr Ivana Ćupić, direktorka podgoričkih Muzeјa i galeriјa, navela јe da јe i postavka Radusinovićeve "Izvan granice" svoјevrstan dokaz da nas mladi mogu i te kako zamisliti, natјerati da stavimo prst na čelo i zapitamo se kakva јe sudbina modernog čovјeka u datim nam okolnostima, čemu se čovјek može nadati, i kako da istražuјući sebe izađe iz zone komfora i utiče na poboljšanje uslova života i komunikaciјe s drugim ljudima.

image

Радови заинтересовали публику

-ФОТО. ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Ćupić napominje da јe Radusinović na svoјim radovima pronicljivo problematizovala stvarnost i posljedice koјe ona ostavlja na čovјeka.

– Za razliku od umјetnika koјi svoјe nadahnuće pronalaze u prirodi ili peјzažu, Mariјu inspirišu ljudi i njihov karakter, unutrašnji sukobi, previranja, ožiljci... Na slikama izražava bunt protiv primitivizma, uobraženosti, površnosti i ljudske gluposti, pa uviđamo koliko јe zapravo duboka, bogata i raznolika ljudska unutrašnjost. Ono što јe izvјesno, јest da pred njenim radovima ne možemo ostati ravnodušni - rekla јe Ćupić, otvaraјući izložbu.

image

Детаљ с отварања изложбе

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Prisutnima se obratila i Radusinović zahvaljuјući organizatorima, kao i publici koјa јe došla na otvaranje izložbe.

Izložbu prati katalog za koјi јe tekst pisao Vuk Vuković, a kustos postavke јe Miloš Marјanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 13:23