Мексички гитариста одушевио виртуозношћу / -LAZAR RUZIC
21/10/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инструмент је други глас музичара

Кордова je за "Дан" изјавио да je намјерно измијешао свјетове шпанске и латиноамеричке гитаре. Истиче да је утицај Шпаније на Латинску Америку у културном погледу очигледан, што утиче и на сличности, но срж ових музика, ипак je другачија

Концертни сегмент шестог Међународног фестивала "Дани гитаре у Подгорици" отворио је мексички гитариста Алехандро Кордова, који тренутно живи и ради у Хрватској. Вишеструко награђивани, виртуозни Кордова, гитариста је изузетне интерпретативне изражајности, било да се ради о дјелима класика гитарске музике или савременим композиторима. Кордова је публици у Музејима и галеријама Подгорице извео разноврстан, а опет врло компактан концерт, репертоарски састављен од дјела шпанских и латиноамеричких композитора.

Кордова je за "Дан" изјавио да je намјерно измијешао свјетове шпанске и латиноамеричке гитаре. Истиче да је утицај Шпаније на Латинску Америку у културном погледу очигледан, што утиче и на сличности, но срж ових музика, ипак je другачија.

– Разлика се огледа у ритмовима, бојама, "текстури", хармонији. Латиноамеричка музика је ипак другачија од шпанске и то се и чује, иако су обје ритмичне - каже Кордова.

Живот у Хрватској, односно на Балкану уопште, Кордови одговора, јер му се чини да имамо сличан смисао за хумор као и Латиноамериканци, и да смо релаксиранији и мање ригидни у односу на сјевер Европе.

Потом је услиједио концерт неуобичајеног дуа, гитаре и теремина, инструмента који је прије 100 година настао у руским лабораторијама физике, а онда убрзо пронашао своју "музичку примјену". Репертоар састављен углавном од познатих дјела класике транскрибованих за гитару и теремин, извели су хрватски гитариста Јосип Драгнић и холандски музичар Торвалд Јоргенсен. Тереминиста се публици представио и ауторском композицијом, а појаснио је и како се музицира на овом инструменту. А, цјелокупни утисак који је концерт оставио на публику могао би се описати као специфично не само музичко, већ духовно искуство, управо захваљујући необичном звуку теремина који је комбинација људског гласа и гудачких инструмената.

Јоргенсен и Драгнић сарадњу су започели прије двије године на фестивалу камерне музике у Сплиту, кажу за "Дан". Као директор тог фестивала Драгнић је за тај 10. фестивал хтио публици да приреди нешто посебно и зато су позвали Јоргенсена.

Изражава се мелодичношћу вибрација

Јоргенсен каже да поред музицирања у овом дуу, свира и са другим музичарима и саставима, као и оркестрима. Но, чини му се да се звук теремина изузетно уклопио са звуком гитаре. Пола у шали, открива да је теремин почео да свира јер му је досадило да као перкусиониста у симфонијском оркестру сједи и чека својих пар секунди, да би, рецимо на трианглу извео једно "цин". На наше питање, да ли је теремин зато можда његов "други" глас, Јоргенсен каже.

– Јесте, то је мој други глас, али тако је са сваким инструментом. Теремин се по томе не разикује од других инструмената. Јер, свако инструментом нешто покушава да искаже, само што ја то чиним вибрацијама ваздуха - каже Јоргенсен, истичући мелодичност овог инструмента.

– Сада изводимо обраде композиција писаних за друге инструменталне саставе. Полако развијамо репертоар. Планирамо и да наручимо оригинално писане композиције за овај необичан дуо - каже Драгнић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 00:43