Медиговић говорила у име Главног града / -ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
03/06/2022 u 22:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживач унутрашњих пеjзажа

Манифестација Подгоричко културно љето почела отварањем изложби Милије Павићевића у Музејима и галеријама Подгорице

Традиционална манифестација Подгоричко културно љето почела је вечерас отварањем двије изложбе ликовног умјетника Милије Павићевића у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија.

Обраћајући се присутнима, Ана Медиговић, секретарка Секретаријата за културу и спорт Главног града рекла је да ће предстојећа маниифестација имати изузетно бројне и садржајне програме.

– Традициjа и реноме манифестациjе обавезуjу нас на брижљиву селекциjу програма, па jе посебно задовољство што овогодишње издање Љета отварамо изложбама великана црногорске умjетничке сцене, добитника Тринаестоjулске награде - рекла је Медиговић, додајући да је привилегија што се Павићевићево стваралаштво представља у Модерноj галериjи.

Изложбу је отворила историчарка умјетности Петрица Дулетић, кустоскиња Павићевићевих изложби "Ацqуа алта" и "Токио 2018". Говорећи о радовим поставке "Ацqуа алта", коју чине три сегмента "Аутопортрети", "Цетиње" и "Љубо", Дулетић наводи да се кроз ову поставку може видјети зашто Павићевића сврставају у ред умјетника који ствара у "проширеним" медијима.

- Павићевић је умjетник снажне индивидуалности, коjи jе већ у почетку показао своjа другачиjа полазишта, карактер и врлине "истраживача" унутрашњих пеjзажа. Своjим неконвенционалним понашањем доказао jе да му jе од jавног важниjи интимни простор, а "унутарње свjетло" jаче и подстицаjниjе од неког другог - навела је Дулетић, између осталог.

Изложбе се могу погледати до краја августа.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:12