Maja Šivec, Marko Stojanović i Dejan Kalezić / Nikola Kalezić
25/04/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića: Tijelo kao iskaz

U foto-galeriji "F64" sinoć je predstavljena izložba fotografija Maje Šivec, a zatim i Marka Stojanovića.

Fotografkinja Maja Šivec istakla je da je aktove koje je predstavila podgoričkoj publici radila dvije-tri godine. 

- Naslovila sam ih sam ih "Ljepotica i Zvijer". Nadam se da svi znate suštinu te priče. Maske koje sam koristila zovu se kureti. To je slovenska etnička maska, koja se već 150 godina upotrebljava u Sloveniji - kazala je umjetnica koja živi i radi u Mariboru. 

image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć
image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć
image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć

"Ljepota voljene osobe dolazi iz zaljubljenog srca: kada ljepotica shvati unutrašnju ljepotu zvijeri, spoljašnji izgled joj više nije važan. Čak i u savremenom životu, a ne samo u bajci, svaka voljena osoba je najljepša - navodi se u tekstu Tatjane Pregl Kobe, koja opisuje ižložbu.

Publici se nakon Šivec obratio i Marko Stojanović, autor postavke "(Ne)materijalno kulturno nasleđe". Postavku čine fotografije i printovi fotografija plivanja za Časni krst na tkaninama.

- Predstavljam vam seriju fotografija sa beogradskog plivanja za Časni krst. To je spektakl koji se održava 19. januara i pratim ga pet godina. Te fotografije mogu da izgledaju apsurdno ili nastrano, ali one su od prošle godine proglašene za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i ja ga tako analiziram - istakao je Stojanović.

image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć
image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć
image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć
image

Izložba Maje Šivec i Marka Stojanovića

-NIKOLA KALEZIć

Sve fotografije nastale su istog dana, tokom petogodišnjeg praćenja manifestacije, na nekoliko lokacija u blizini ušća Save u Dunav.

Biografija Maje Šivec

Maja Šivec rođena je 8. aprila 1975. godine u Slovenj Gradecu. Godine 2001. diplomirala je na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru, ali se nakon studija potpuno posvetila kreativnoj fotografiji. Tokom rada na Pedagoškom fakultetu u Mariboru 2009. godine upisala je Likovnu umjetnost i 2013. godine stekla zvanje profesora likovne pedagogije. Dugo je bila zaposlena u Fotoklubu Maribor, čiji je član postala 2000. Od 2013. do 2017. godine bila je članica izvršnog odbora Fotografskog Udruženja Slovenije i izvršnog odbora Udruženja Kulturnih Društava. Vodi i učestvuje na fotografskim seminarima, radionicama i kolonijama. 2010. godine u Koruškoj galeriji likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu predstavljena je serija aktova budućih majki, Novi život; serija muških aktova, Par, u Fotogaleriji Stolp u Mariboru; a 2019. odabrani radovi na izložbi Kontrasti (sa Sandrom Požunom) prikazani su u Galeriji grada Ptuja. Godine 2021. imala je retrospektivnu izložbu fotografija u Seulu, Južna Koreja. Imala je više od 50 samostalnih izložbi, izlagala svoje grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a za svoje stvaralaštvo u oblasti fotografije dobila je brojna priznanja i nagrade. Odabrane nagrade: 2004 – „1. dan Republike Slovenije u EU", Poljska, nagrada; 2005 „Predstavljamo slovenačke fotografije", Galerija Kosova graščina, Jesenice, diploma; 2005 - „Erotika 2", Galerija Photon, Ljubljana, nagrada publike; 2008 - 32. Zagrebački salon", Zagreb, zlatna FIAP medalja za kolekciju fotografija budućih majki; „Međunarodni salon Japana", nagrada Asahi Shimbun, Japan, Japansko fotografsko udruženje. U kulturi je samozaposlena od 2011. godine.

Biografija Marka Stojanovića

Marko Stojanović (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa nagradom Art klinike. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama (Kulturni centar Beograda; U10 Art Space; Homesession, Barselo- na; Kino Šiška, Ljubljana; itd). Njegove fotografije objavljene su u više maga- zina kao što su EEP (Eastern European Photography), Berlin; Membrana, Ljubljana; Lint magazin (Geteborg). Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Grada Beograda, Telenor fondacije, Imago Mundi i drugim.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:54