Природа се може чути и додирнути / -с.Ћ.
07/12/2021 u 21:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изложба „Природа на додир“ у Природњачком музеју: Ослушнимо говор природе

Култура и умјетничко стваралашто су недјељиви и не могу се посматрати појединачно и посебно. Они су намијењени свим људима, друштву, и тек као такве могу бити третирани као умјетнички догађај и културно-умјетничко стваралаштво, поручио је Денда

Изложба „Природа на додир“, којом се Природњачки музеј Црне Горе придружио обиљежавању 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, окупила је бројну публику, која је уживала у ријеткој прилици за наш главни град у експонатима који свједоче о богатој природи наше земље. Посебност ове изложбе, отворене у склопу Децембарске умјетничке сцене, то је што је прилагођена ОСИ популацији, у чему је Природњачком музеју помогла Библиотека за слијепе.

image

Чађеновић и Денда

-с.Ћ.

Изложбу је отворила др Наталиjа Чађеновић, директорка Природњачког музеја, наводећи да се чулом додира може пренијети много више него погледом. Навела је и да је изложба дуго припремана како би се нашли најбољи начини да се природа и жива бића дочарају и ОСИ популацији, додајући да се нада да ће сви с изложбе изаћи са новим сазнањима и посебним искуствима.

image

Богатство које мало кога остави равносушним

-с.ћ.

– Дотакните и послушајте природу јер она нам заиста има што рећи, од ње можемо пуно тога научити – поручила је Чађеновић, захваливши се колективну Природњачког музеја на стварању ове поставке, као и директору Библиотеке за слијепе Божидару Денди и Ивани Перуничић.

Денда је рекао да су инклузивне изложбе значајне за друштво у цјелини, јер особама са инвалидитетом чине приступачним умјетничке и културне догађаје, што и те догађаје чини квалитетнијим.

image

Кад се природа сусретне са човјеком

-С.Ћ.

– Култура и умјетничко стваралашто су недјељиви и не могу се посматрати појединачно и посебно. Они су намијењени свим људима, друштву, и тек као такве могу бити третирани као умјетнички догађај и културно-умјетничко стваралаштво – поручио је Денда.

Посјетиоци изложбе скенирањем QR кода, који има сваки експонат поставке, преко мобилних уређаја, добиће дводимензионални доживљај (слика) и тако доживјети дио природног богатства наше земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:53