Ансамбл који је извео једнинствено Сен-Сансово дјело / фото: Иван Петровић Ипе
26/11/2021 u 22:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

"Карневал животиња" премијерно изведен у МЦЦГ за подгоричке основце: Најљепша прича за најдивнију публику

Подгорички школарци су са пажњом, еланом и радошћу, одслушали сваки став "Карневала животиња", да је још на почетку било јасно да је овај пројекат пун погодак, а да они заслужују још оваквих прегнућа

Најљепша музичка прича за дјецу, "Карневал животиња" Камиј Сен-Санса, изведена је премиjерно у Великој сали Музичког центра Црне Горе (МЦЦГ), пред најљепшом публиком на свијету, дјецом, за коју је славни француски композитор и компоновао своје чувено дјело.

Јединствена свита у 14 ставова изведена је у част обиљежавања 100 година од смрти великог француског композитора, који је своје чувено дјело написао 1886, а која је публикована годину послије његове смрти, 1922. године.

Подгорички школарци су са пажњом, еланом и радошћу, одслушали сваки став "Карневала животиња", да је још на почетку било јасно да је овај пројекат пун погодак, а да они заслужују још оваквих прегнућа.

"Карневал животиња", настао под окриљем Едукативног центра МЦЦГ, потписуjу Сара Вуjошевић Jовановић и Наташа Поповић као руководитељка музичког ансамбла. "Карневал животиња" који су ученици нижих разреда подгоричких школа имали прилику да чују не би био такав да није текста који је написао на Сансову музику Американац Огдеш Неш, који је превела Jелена Мартиновић Богоjевић, а адаптирао Jован Драшковић.

За музику су били задужени студенти Музичке академије Петар Поповић, Софиjа Jовић, Виктор Хутер, Милена Jарамаз, Ксениjа Лукић, Бранислав Пророчић, Виктор Минић, Зорица Павићевић, Василиjе Вуjадиновић, уз помоћ проф. Наташе Поповић, за нарацију студенти Факултета драмских умjетности Лара Драговић и Огњен Секулић, док је публика уживала у илустрацијама студента Факултета ликовних умjетности Радомира Милића.

– Посебан тон дала je посебна публика, дјеца, која су нам својом реакцијом дала вјетар у леђа. Много ми је драго што смо им баш ми овим концертом отворили неке нове хоризонте, и можда неког од њих предодредили да крену путем музике – казао је виолончелиста Бранислав Пророчић.

image

Са пажњом, еланом и радошћу ослушала сваки став "Карневала животиња"

фото: Иван Петровић Ипе

– Изашли смо на сцену са мишљу да тој дивној публици покажемо шта је класична музика, инструменти, љепота оног чиме се бавимо – казала је Поповић наглашавајући да су јој очекивања итекако испуњена након реакција публике.

Млади музичари Црне Горе имају шта да понуде

Ксенија Лукић је истакла да је "Карневал животиња" пружио прилико њој и њеним колегама са академије да искусе наступ на великој сцени, пред публиком.

– Заиста сам презадовољна. Сама музика вам пружа посебан доживљај, и морам да кажем да сам веома срећна што сам учествовала у овом догађају. Публика је била сјајна, дјеца су увијек пуна енергије, и ако су они задовољни и ми смо задовољни – била је пуна утисака млада виолисткиња.

Пијанисткиња Софија Јовић је рекла да јој је била част што је сарађивала у овом пројекту са дивним колегама са студија и професорком Поповић. Она је изразила наду да "Карневал жувотиња" остати смао на премијери и да ће и у будуће бити извођен.

– Надам се да ће нам дати прилику да наступамо још, јер ми млади музичари Црне Горе имамо шта да понудимо – поручила је она.

 

"Карневал животиња" не само да је означио сарадњу умјетничких академија, него је студентима пружио прилику да наступају на сцени МЦЦГ и тако осјете шта значи публика и подршка институција, поручила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. januar 2022 22:55