Prof. dr Dragan Koprivica / ustupljena fotografija
28/06/2024 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica: Državno priznanje je podstrek da se i dalje bavim kulturnim djelatnostima u zdravoj utakmici

Profesor dr. Dragan Koprivica dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno djelo, priznanja koje se dodjeljuje građaninu ili državljaninu Crne Gore, koji je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, čiji je stvaralački put zaokružen i čija djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore.

Povodom nagrade laureat je saopštio da Trinaestojulsku nagradu doživljava  kao "ogromno priznanje za sve višedecenijske napore na planu afirmacije naše kulture".

- Dobijam neprekidne čestitke ozbiljnih i čestitih građana, a najčešća riječ povodom dobijanja Nagrade je: „Zasluženo!“ Posebnu čast mi čini to, što me za ovo najviše državno priznanje predložio izuzetni pisac, političar i čovjek, Milan Knežević. A, voleći svim srcem objektivnu Crnu Goru, moram istaći da mi takođe čast čine i čestitke jednog od najvećih intelektualaca i stvaralaca ove zemlje, Blagote Erakovića, koji je kazao i da njegove čestitke mogu prenijeti cjelokupnoj javnosti - kaže Koprivica.

Naravno, kao i uvijek, kako je istakao laureat, "nezadovoljnih i ostrašćenih ima, ali ih od srca sve pozdravlja, jer čine sastavni dio našeg sveukupnog duhovnog miljea".

- Znam da sam nekolike decenije u kontinuitetu izgarao na više frontova u našoj kulturi kao profesor, dramski i prozni pisac i pjesnik, TV scenarista, organizator i učesnik humanitarnih koncerata širom Crne Gore, pozorišni kritičar, aktivni sudionik u dramskom amaterizmu Crne Gore, pri čemu su moje predstave pobjeđivale i u zemlji i inostranstvu, a prikazivane su čak i u Pragu i dalekom Kairu.  I ugledne nagrade, koje sam dobio, govore za sebe, posebno: „Marko Miljanov“, „Branko Ćopić“, „Radoje Domanović“, „Risto Ratković“, „Dušan Kostić“, „Dositejeva povelja“, „Nadži Naman“ i druge. Najviše državno priznanje predstavlja i veliki podstrek da se i dalje bavim kulturnim djelatnostima u zdravoj utakmici, bez koje nema pravog kulturnog miljea. Naravno, slijede novi, brojni projekti... - zaključuje Koprivica.

 

DNP: Koprivica - stvaralac neiscrpne energije i brojnih talenata u obrazovanju, nauci i kulturi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 14:14