Dragan Koprivica / - Ž. JANJUšEVIć
12/07/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica: Hvala respektabilnom žiriju na objektivnim odlukama

Dobitnik Trinaestojulske nagrade za životno djelo, profesor doktor u penziji Dragan Koprivica na svečanoj ceremoniji u Vladinom domu na Cetinju, zahvalio je "respektabilnom žiriju na objektivnim odlukama".

On je istakao da su nagrađeni, svako na svoj osoben način i dosadašnjom ukupnom biografijom dali pečat svojim ostvarenjima iz protekle godine, koja su ih i preporučila na konkursu.

- Doktor Nikola Marojević već godinama u našoj kulturi slovi kao veliki i tihi pregalac, koji je uredio i preko 120 monografija iz humanističkih oblasti, ostavljajući impresivan pečat u Institutu za srpsku kulturu, kao njegov izvršni direktor tokom proteklih, posebno tokom prošle godine, dokazujući na djelu kako u jednoj instituciji jedan čovek može biti institucija za sebe, i davati pritom snažan lični doprinos kolektivnim naporima na afirmaciji kulture svoje zemlje, naveo je Koprivica.

Dodao je da je profesor Andrija Radulović, jedno od najuglednijih imena naše savremene poezije, izuzetno produktivan stvaralac sa osobenim lirskim i meditativnim tonom, prevođen je na više od 20 jezika, prisutan u brojnim domaćim i stranim antologijama, dobitnik 20 uglednih nagrada u zemlji i inostranstvu.

image

Dragan Koprivica

- Ž. JANJUšEVIć

- O njegovoj knjizi pjesma iz prošle godine, kritika je istakla inventivnu obojenost, moderni senzibilitet, uz pregršt stihova antologijske vrijednosti, u slavu riječi, poezije i svjetlosti života. Branislav Bane Sekulić, već odavno respektabilno ime crnogorskog stikarstva, bavio se uporedo i pedagoškim radom upravo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i svoj radni vijek završio u najvišem zvanju redovnog profesora Univerziteta. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, bio je i njegov podpredsjednik, i komesar crnogorske selekcije Vojo Stanić na međunarodnoj izložbi Bijenale u Veneciji. Brojna, moćna, platna Sekulića krase muzeje i privatne kolekcije po našoj zemlji i inostranstvu, naveo je Koprivica.

Kako je kazao, za Trinaestojulsku nagradu posebno ga je preporučila njegova prošlogodišnja impresivna retrospektivna izložba u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, kojom je predstavio svoj celokupan opus kao ostvaralac u samom vrhu savremenog crnogorskog slikarstva.

- Dozvolite, uz vaše dopuštenje, da kažem i da za sebe smatram da su me za nagradu za životno djelo posebno preporučili brojni talenti uz rad na Univerzitetu Crne Gore u zvanju Redovnog profesora Univerziteta. Autor sam 20 knjiga, dobitnik 13 uglednih domaćih i međunarodnih nagrada, radio sam preko 30 pozorišnih predstava sa oko 200 dramskih amatera, uz pobjede u zemlji, regionu. Autor sam scenarija dvije ekranizovane TV serije, od kojih je jednu režirao Živko Nikolić, drugu Slobodan Šćepanović i scenarija posljednjeg filma Živka Nikolića, kao i dvije TV drame u režiji Gorana Bulajića na televiziji Crne Gore, a moje dvije pozorišne predstave takođe je snimljena sa TV kamerom. Jedan sam od prevodilaca drama za sabrana djela Čehova i ponosan što sam priredio sabrana djela Lesa Ivanovića. Dosad sam imao i preko 20 svojih koncerata po Crnoj Gori, posebno onih humanitarnog tipa. I na kraju, svi mi laureati još jednom iskazujemo zadovoljstvo i osjećaj časti zbog Trinaestojulske nagrade i što smo tim povodom danas i ovdje u duhovnoj prijestonici Crne Gore. Živjela kultura, nauka i umjetnost, živjela Crna Gora, poručio je Koprivica.

(VIDEO) Mandić: Smatram da smo dovoljno zdravi kao društvo da obnovimo Njegoševu kapelu

 

Ovogodišnje nagrade uručene su: književniku Andriji Raduloviću, koji je dobio nagradu za knjigu poezije „Otkup“; akademskom slikaru mr Branislavu Banu Sekuliću, redovnom profesoru u penziji za izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore praćenu monografijom; Nikoli Marojeviću, doktoru bogoslovskih nauka za ukupnu godišnju aktivnost na razvoju kulture, kao i Trinaestojulsku nagradu za životno djelo, profesoru doktoru u penziji Draganu Koprivici.

image

Ceremonija na Cetinju

- Ž.JANJUšEVIć
image

Ceremonija na Cetinju

- Ž.JANJUšEVIć

Mandić uručio Trinaestojulske nagrade dobitnicima za 2024. godinu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 12:09