Vizual za dešavanje / -KNI PICTURES
28/05/2024 u 10:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Moć žena u stripu”

Nakon uspješnih rezidencija koje su organizovane 2023. godine u Novom Sadu i Budimpešti, u sklopu projekta "Moć žena u stripu - WOMCOM" u Podgorici će se održati umjetnička rezidencija od 29. maja do 12. juna u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović"

Učesnici rezidencije u Podgorici biće strip autori i autorke koji dolaze iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Crne Gore. Stripovi nastali tokom dvonedjeljne rezidencije biće predstavljeni na izložbi 11. juna u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović".

Projekat "Moć žena u stripu – WOMCOM", bavi se osnaživanjem strip umjetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije. Pored ovoga, projekat se bavi imidžom žena u stripu, kao i društvenim promjenama koje se odražavaju (ili bi se mogle odraziti) u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

"Moć žena u stripu – WOMCOM" je inicijativa za saradnju koja okuplja partnere iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Glavni cilj je osnaživanje strip umjetnica, kao i razmatranje rodnih pitanja u oblasti stripa. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Umjetnička rezidencija namijenjena je strip umjetnicima/cama željnim istraživanja i širenja granica svog zanata, a održavaće se u Stripoteci Narodne biblioteke.

Ohrabiti strip autore i autorke

Stvaranje stripova često se vidi kao usamljenička aktivnost, no ova rezidencija predstavlja udaljavanje od ovog pristupa omogućavajući učesnicima/ama da sarađuju i razmenjuju ideje i inovativne pristupe. Cilj rezidencije je da pokaže da jedno kreativno rješenje može da se manifestuje u bezbroj oblika. Kroz kolektivni i individualni rad, učesnici/e će nadograditi svoje umetničke prakse crpeći uvide iz procesa dekonstrukcije i rekonstrukcije. Umjetnici/e će biti ohrabreni/e da iskoriste jedinstvene mogućnosti koje pružaju digitalni komunikacioni alati za povezivanje sa publikom, razmenu ideja i istraživanje novih načina za kreativno izražavanje.

Ovo je jedna od četiri umjetničke rezidencije koje su osmišljene u sklopu projekta „Moć žena u stripu – WomCom”. Do sada su održane dvije, u Novom Sadu i u Mađarskoj, a nakon ove rezidencije u Podgorici uslijediće još jedna u Zagrebu.

Projekat okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Mentorke su Dragana Radanović, strip autorka i ilustratorka iz Srbije i Darija Begić, grafička dizajnerka i ilustratorka, porijeklom iz Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 06:01