Mali princ / - SHUTTERSTOCK
24/10/2024 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na prodaju rijedak primjerak Egziperijevog „Malog princa“

U prodaji će se uskoro naći rijetka kucana kopija „Malog princa” Antoana de Sent Egziperija sa obimnim rukopisnim ispravkama francuskog autora.

Nju prodavci knjiga opisuju kao „književno blago”, a cijena za ovaj primjerak iznosi 1,25 miliona dolara.

Kandidat za najprevođeniju knjigu na svijetu van religioznih tekstova, novela o dječaku koji putuje sa planete na planetu sticajući mudrost, objavljena je 1943. na vrhuncu Drugog svjetskog rata.

Uvezan u izlizane, crne korice, kopija „Malog princa“ na francuskom jeziku napisana je u Njujorku tokom izgnanstva autora iz Francuske koju su okupirali nacisti, neposredno prije nego što je otišao da služi u francuskom vazduhoplovstvu da se bori protiv okupacije.

Pet najprodavanijih knjiga svih vremena

Druga dva od tri poznata primjerka postoje u Nacionalnoj biblioteci Francuske i Hari Ransom centru u Teksasu.

Tekst sadrži ono što se vjeruje da je prvo pisano pojavljivanje jednog od najpoznatijih stihova u knjizi: „Samo srce može dobro da vidi. Suština je nevidljiva očima“.

Trgovci rijetkim knjigama žude za izdanjima koja dopiru do srži autorovog kreativnog procesa, posebno u uticajnim djelima poput „Malog princa“, rekao je Semi Džej, viši specijalista za književnost u Piter Harington iz „Rare Books“, koji prodaje knjigu.

- Ovo je jednostavno najizuzetniji primjer koji sam ikada vidio… To je vrhunac i veoma sam dirnut, jer ne vidim kako ću ga ikada nadmašiti - rekao je Džej, prodavac knjiga  koji je i kolekcionar već 13 godina.

Pored rukom pisanih ispravki, tekst sadrži dvije originalne autorove skice olovkom, uključujući ranu skicu za poslednju ilustraciju Malog princa koji se vraća kući.

Sent-Egziperi je umro 1944. kada je njegov avion nestao tokom vojne izviđačke misije iznad Sredozemnog mora.

Knjiga će biti u prodaji u Abu Dabi Artu od 20. do 24. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 11:43