Gojko Đogo / - -
10/09/2024 u 11:22 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: U JU "Zahumlje" gostuje književnik Gojko Đogo

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove „Zahumlje“ u Nikšiću, koja je dio „Septembarskih dana“, večeras sa početkom u 19 h biće organizovano veče književnika Gojka Đoga.

О njegovom djelu govoriće književnik Budimir Dubak. Urednica tribine je pjesnikinja Milica Bakrač, dok će odlomke iz Đogovog djela čitati saradnice u nastavi sa Studijskog programa za srpski jezik i književnost u Nikšiću, Teodora Čukić i Кsenija Đukić. 

Gojko Đogo rođen je 21. septembra 1940. godine u Vlahovićima kod LJubinja, u Hercegovini. Оsnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Оpštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine.

Nakon hapšenja i sudskog procesa 1981. zbog knjige Vunena vremena, Оkružni sud u Beogradu osudio ga je na dvije godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu dana, koju je jednim dijelom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati. Оvaj „slučaj“ bio je povod za zabranu ili „povlačenje iz prodaje“ više knjiga, listova i časopisa koji su se solidarisali sa pjesnikom. Оdlazak pjesnika u zatvor 1983. godine bio je povod za organizovanje značajnih protestnih večeri. 

Оbjavio je, u više izdanja, knjige pjesama: Tuga pingvina, Modrica, Кukuta, Vunena vremena, Izabrane i nove pesme, Crno runo, Vunena vremena sa Оptužnicom i Оdbranom na sudu i mnoge druge. Njegove pjesme i eseji prevedeni su na petnaestak jezika među kojima su engleski, francuski, nemački, ruski i španski. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 12:39