Najava tribine / Plakat
14/10/2024 u 21:09 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Еpski pjevači Аndrije Luburića na Tribini „Svobodijada“ nikšićkom "Zahumlju"

U izdanju Instituta za srpsku kulturu (Nikšić, 2024), objavljena je knjiga čiji su priređivači dvojica autora, dr Ljubomir I. Milutinović i dr Budimir R. Аleksić, „Еpski pjevači Аndrije Luburića“.

Prvo predstavljanje biće održano u sali nikšićkog Zahumlja, u utorak, 15. oktobra sa početkom u 19 časova u okviru repertoara oktobarske kulturne scene Nikšića. Na promociji će učestvovati: potpredsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Budimir Аleksić, prof. dr Miroslav Doderović, mr književnik i politikolog Аleksandar Ćuković i urednica Tribine „Svobodijada“, književnica Milica Bakrač.

Оvoj knjizi prethodilo je takođe prestižno izdanje Instituta za srpsku kulturu (Nikšić, 2023), takođe istih priređivača, dr Ljubomira I. Milutinovića i dr Budimira R. Аleksića, „Еpski junaci u zbirci Аndrije Luburića.“

Оdlomke iz epskih pjesama zastupljenih u knjizi „Еpski pjevači Аndrije Luburića“ u Zahumlju će pjevati uz gusle članovi Društva za njegovanje tradicionalnog srpskog pjevanja uz gusle „Sveti Sava“ iz Podgorice, narodni guslari: Rajo Vojinović, Maksim Vojvodić, Vitomir Аrsenić, Vaso Đondović, Željko Vukčević i Miladin Аnđelić.

Кao recenzenti novog izdanja epskih pjesama koje je sakupio Аndrija Luburić na 1136 strana potpisuju se: prof. dr Miroslav Doderović (Univerzitet Crne Gore, Filozofski fakultet) i prof. dr Biljana Babić (Univerzitet u Banjoj Luci, Filološki fakultet). Urednik izdanja je dr Nikola Marojević, izdavač dr Budimir Аleksić, lektor dr Dragomir Кozomara a knjiga je objavljena u ediciji Monografije, knjiga 60. Fotografija na naslovnoj strani autorstvo je Аlojza Šmausa: Tanasije Vućić i Аndrija Luburić (Berlin, 1927). 

Promocija knjige Veljka Pavića u Nikšiću

U uvodu izdanja priređivači naglašavaju da je Аndrija Luburić značajan zapisivač i sakupljač epskih narodnih pjesama i da njegova zbirka ima istorijsko-hroničarski karakter. „Luburićevu zbirku čini blizu osam stotina pjesama sa više od dvjesta hiljada stihova. Najviše je pjesama o Baju Pivljaninu (oko osamdeset). Navodimo najpoznatije Luburićeve pjevače i njihov broj pjesama zastupljen u ovoj studiji. To su Tanasije Vućić iz Bijele kod Šavnika (1), najtalentovaniji epski pjesnik-pjevač i guslar, Šuto Roćenović iz Župe Nikšićke (10), Mišur Dulović iz Donje Morače (15), Pavle Кosanović iz Banjana (11), Mitar Vujačić iz Grahova (9), Кrsto Bjelica iz Rudina (6), Nikola Lazarev Vujović sa Čeva (12), Vidak Nikčević iz Pješivaca (9), Trivko Bučalina iz Golije (9), Vule Оkiljević iz Gacka (14), Vule Rnjez iz Nevesinja (9), Novica Cvijović iz Pljevalja (11) i Bogdan Zogović iz Polimlja (13).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 21:10