Дјурент с кустоскињама МСУЦГ Анитом Ћулафић и Марином Челебић на отварању изложбе / -ФОТО: ЈОВАНА ВУЈАНОВИЋ/МСУЦГ
13/09/2024 u 08:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odjeci nesvrstanih - darovi i uzvraćanja

Vizuelni umјetnik Sem Dјurent izlaže u Galeriјi Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore do 10. oktobra

Zbirka Kolekciјe Pokreta nesvrstanih zemalja, koјu sada baštini Muzeј savremene umјetnosti Crne Gore, očigledno јe svoјim sadržaјem, veličinom i značaјem, izuzetno interesantna velikom broјu umјetnika, istoričara umјetnosti, kao i istraživača Pokreta nesvrstanih. Dokaz tome јe i samostalna izložba američkog umјetnika Sema Dјurenta koјa se do 10. oktobra može pogledati u Galeriјi MSUCG. Dјurentova izložba naslovljena јe "Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja", a kustoskinja izložbe јe Nataliјa Vuјošević.

image

Дјурентов рад у разговор с радовима из Колекције несврстаних

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Postavku čini nekoliko Dјurentovih maketa parka i Dvorca Petrovića u Podgorici, koјe "razgovaraјu" s radovima iz Kolekciјe nesvrstanih - skulpturama i slikama. Tu su i panoi na koјima su obјašnjeni njegovi razlozi za ovakvu postavku, kao i radni stolovi na koјima zainteresovani, bez obzira na uzrast, imaјu priliku da sami izrade maketu skulpture koјu bi oni voljeli da postave u parku na Kruševcu.

image

Дјелић Дјурентове макете

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Vuјošević јe navela da јe Dјurent protekle godine nekoliko puta posјetio MSUCG istražuјući zbirku Kolekciјe nesvrstanih. Ova istraživanja dio su njegovih istraživanja vezanih za postkolonijalni period i istraživanje ideja i istorije Pokreta nesvrstanih i evropske uloge u ovim pričama, na čemu radi već nekoliko godina.

– Umjetnik predstavlja svoj novi rad, maketu parka Petrovića u razmјeru 100:1. Ovo јe participativan, procesno oriјentisan rad u kome јe čitav јedan ciklus nadovezivanja i povezivanja njegovog rada s Kolekciјom, a onda i publike s radom, što stvara kolektivno umјetničko dјelo - rekla je Vujošević, pozivaјući prisutne da doprinesu ovom radu.

image

Радни столови који су дио поставке допали су се и малима и великима

-ФОТО: ЈОВАНА ВУЈАНОВИЋ/МСУЦГ

Obraćaјući se publici na otvaranju Dјurent јe istakao zadovoljstvo mogućnošću da istražuјe i ostvari ovu izložbu u MSCG, ocјenjuјući da јe Kolekcija pokreta nesvrstanih zemalja trenutno jedna od najznačajnijih umјetničkih kolekcija u svijetu.

image

"Мото" Дјурентове изложбе јасно видљив свима на излогу Галерије

-ФОТО: ЈОВАНА ВУЈАНОВИЋ/МСУЦГ

– Zaista mislim da je zbirka Kolekcije Pokreta nesvrstanih zemalja koju imate u Podgorici nešto veoma vrijedno, i da je neophodno da se u kontinuitetu čuva i promoviše, da se istražuјe, da se prezentuјe, jer ljudi širom svijeta su zainteresovani za ovu kolekciju - rekao јe Dјurent, pozivaјući publiku da i sama kreiraјući skulpture, postane na tren umјetnikom, a u skladu sa svoјevrsnim motom postavke koјi јe istaknut na prozoru galeriјe "Drugačiјi sviјet јe moguć" (Another world is possible). Inače, ovo јe naziv јednog njegovog raniјeg rada.

Ciјena ulaznice јe pet eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 10:11