Радован Вујовић / -ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ, ЦНП ФЕЈСБУК
22/11/2021 u 20:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осјетити штa je то што човјека данас покреће

Представа „Уагонији” је допринос читању класике, али, с циљем да се класика актуелизује, не само да се рационализује, већ и осјети оно што покреће човјека данас - каже Ђорђевић

Некада обавезна лектира, и дио сталних позоришних репертоара, једна од најпопуларнијих драма Мирослава Крлеже, комад "У агониjи", играо је прексиноћ на Великој сцени Црногорског народног позоришта. Представа је продукција Бео Арта, а режирала га је Ана Ђорђевић. Улоге тумаче Бранко Цвејић (наратор и полицијски инспектор), Марија Вицковић (баруница Лаура Ленбах) и Радован Вујовић (адвокат Иван Крижовац). Сценографкиња jе Миа Давид, костимографкиња Адриjана Паjић, лекторка Диjана Дикљић.

Прича је то не само о пропадању посљедњих остатака некада моћног аутроугарског царства након Првог свјетског рата, које је отјеловљено у остацима племства, неприлагођеног и сатјераног у кут у новим околностима, већ и више, драма о међуљудским односима, њиховој искрености, љубавним и прељубничким играма, социјалним нормама и отуђењу, хипокризији грађанског друштва и немилосрдности капитализма. А, најбоља, уједно и највидљивија "подлога" свакако и увијек је положај жене у таквом друштву, кроз призму (не)искрености мушко-женских односа. И управо то га чини изузетно актуелним, савременим, иако на сцени гледамо салон из `20. година 20. вијека. Томе додатно доприноси и измијењени крај, јер није више Лаура та која окончава живот самоубојством, већ она убија Крижовца.

Редитељка Ана Ђорђевић каже да не постоји само једно и тачно читање драмског текста које је исправно, већ постоји избор режисера који се у неком тренутку чини најрелевантнијим.

– Ни у једном тренутку овом представом нисмо хтјели да сугеришемо начин читања Крлеже. Јер, комади тако великих и значајних драмских писаца не могу се довести у питање једним сценским извођењем, већ могу само послужити као инспирација за причање једне од прича - рекла је Ђорђевић, између осталог. Додаје и да је представа допринос читању класике, али, с циљем да се класика актуелизује, не само да се рационализује већ и да се осјети оно што покреће човјека данас.

И трагеткиња и хероина

Глумица Марија Вицковић, истиче да сви воле Лауру Ленбах јер се она противи поретку свијета данас.

– Она је истовремено и трагеткиња и хероина. Она се просто не уклапа у узусе функционисања данашњег свијета. Она оваплоћује све оно што није на снази, ни душевна чистота, отвореност, искреност, све оно за што данас људе није брига. И, зато она страда, али се ми зато вежемо за њу, и зато такви ликови и такве драме морају да постоје - каже Вицковић. Додаје да је Крлежа на неки начин заборављен, а да је за извођење Крлеже потребна компактна позоришна екипа.

Глумац Радован Вујовић истиче да му је сусрет с Крлежом био изазован, иако не и оптерећујући. Током рада, каже за "Дан", постепено се "отворило" колико је текст драме слојевит, садржајан и захвалан за глуму. Но, иако је ријеч о драми, публика је на моменте реаговала као да је у питању комедија, што, каже Вујовић, није неочекивано, већ и пожељно.

– Ми смо то и хтјели, јер овај текст има потенцијала да буде духовит на моменте, јер је адвокат којег глумим до те мјере љигав, аморфан, неухватљив, бескрупулозан, да то у једном моменту постаје невјероватно, и постаје смијешно гледати једну такву креатуру како се мигољи и врда кроз све те ситуације - каже Вујовић. Истиче и да је посебно задовољство и привилегија дијелити сцену са Цвејићем.

Чињеницу да је Крлежа не тако давно био игран на свим сценама некадашње Југославије, и да је `90. услиједила пауза, те да се овај писац полако враћа на регионалне позоришне сцене, Цвејић коментарише ријечима - "нисам баш сигуран, а волио бих да је то тако, да се поново враћа". Он истиче да ниједно позориште у Београду, па ни у Загребу, нема на репертоару Крлежин комад, већ су углавном независне продукције у питању.

– Крлежа то тако добро напише, да сам се увијек осјећао привилегованим да говорим његове текстове. Рецимо, у овом комаду, није било предвиђено да говорим дидаскалије, међутим, оне су толико добро написане да би их било штета не изговорити, и то се види и осјећа на основу реакција публике - рекао је Цвејић за "Дан".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:00