Džada film fest 2024 / - DAN PORTAL
10/09/2024 u 23:49 h
Milena ČavićMilena Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Počeo deveti Džada film fest: Vječni "sjaj u mraku"

Deveti Međunarodni festival debitantskog igranog filma Džada film fest počeo je večeras u Podgorici podgoričkom premijerom filma Senada Šahmanovića "Pontonovo srce".

- Svi su nas pitali zašto je moto ovogodišnjeg festivala “Spark in the Dark”. Upravo zbog ovih svjetala koja nas osvjetljavaju, zbog nekih lijepih stvari, lijepih doživljaja koje smo stvorili prethodnih godina. Ipak, ove godine posebno zbog onih koji više nisu sa nama. Dakle, “Spark in the Dark” je za sve njih, a i za sve nas koji smo tu. Zato, uživajte, odaberite svoje filmove i dođite na Džadu - istakla je organizatorka festivala Nina Lončar.

Ognjen Damjanović, savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost u Ministarstvu kulture i medija, kazao je da Džada film fest opravdava višegodišnje postojanje.

- U kontekstu svih karakteristika ovogodišnjeg izdanja, cijenim da je od posebne važnosti istaći činjenicu da će pred publikom biti prikazana najnovija ostvarenja u oblasti crnogorske kinematografije, pri čemu će publika u glavnom gradu jednako, kao što je to bio slučaj u regionu i drugim crnogorskim opštinama, još jednom biti u prilici da svjedoči značajnim projektima naših stvaralaca, kao i kreativnoj snazi Crne Gore u ovoj oblasti. Sve to opredijelilo je Ministarstvo kulture i medija da i ovog puta podrži realizaciju Džada film festa, koji sljedeće godine obilježava desetogodišnjicu postojanja. Uvjeren da da će ovaj filmski susret i dalje imati značajno mjesto u godišnjem kulturnom kalendaru, zahvaljujem na pažnji i želim vam uspješnu realizaciju - istakao je Damjanović.

Publici se potom obratila Lorons Levadel Klos, direktorica Francuskog instituta u Podgorci. Ona je poručila da su Ambasada i Institut Francuske počastvovani kontinuiranom podrškom ovom festivalu.

- Ostvarili smo snažne veze, a posebno u posljednje vrijeme. Ona je podsjetila na sporazum o saradnji koji su u Kanu potpisali Filmski centar Crne Gore i Francuski nacionalni centar za kinematografiju.

- Ističem i čenjenicu da će dva crnogorska režisera otputovati u Francusku kako bi se susreli s francuskim producentima u okviru programa koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova. Možemo biti zadovoljni zbog jačanja veze između naših zemalja, kao i mogućnosti da podijelimo naše vizije svijeta koji nas okružuje. Posebno smo srećni što ste u ovogodišnju selekciju uvrstili angažovane filmove s veoma originalnim scenarijom. Svaki na svoj način prikazuje borbu dvije žene, jedne su učene s pravosudnim sistemom, a druge sa društvenom stvarnošću svoje zemlje. Radujemo se što ćemo podijeliti sve ove emocije večeras sa vama - kazala je Klos.

Deveti Džada film fest zvanično je proglasio otvorenim njemački producent i predsjednik žirija Kristof Toke.

Nakon ceremonije otvaranja festivala publika je uživala u podgoričkoj premijeri filma “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića, koji se sa dijelom filmske ekipe naklonio publici.

Film "Pontonovo srce" otvorio je ovogodišnji Herceg Novi film festival. Priča se u prepliće oko starog automobila, koji mladoj glumici ostaje kao uspomena od djeda, a to će zbližiti nju i izabranika njenog srca. U ovoj romantičnoj drami s elementima komedije igraju Rade Šerbedžija, Marko Janketić, Marija Labudović, Mišo Obradović, Dubravka Drakić, Dejan Đonović, Jadranka Mamić i Stevan Vuković. Scenario je napisao Antonio Gabelić, a muziku Marko Lubarda Random i Ivan Marović.

 

U takmičarskoj selekciji Džada film festivala publika će do 15. septembra gledati filmove “Supermarket” Nemanje Bečanovića, “Za našu djecu” Gojka Berkuljana, “Živi i zdravi “ Ivana Marinovića, “Okarina” Alabana Zogjanija, “Majka Mara” Mirjane Karanović i “Indigo kristal” Luke Mihailovića.

U revijalnom programu biće prikazana dva francuska ostvarenja “Anatomija pada” ("L‘anatomie d‘une chute", rež. Žastin Trije) i “Neželjeni” ("Les Indesirables", rež. Lađ Li), kao i još jedan film našeg Senada Šahmanovića “Živko Nikolić – Nedosanjani san”, a za najmlađe u sklopu Džada Junior programa hrvatski film “Dnevnik Pauline P.”

U okviru DžFF-a, održaće se dvije panel diskusije, prva na temu “Creating links with European film producers” i druga “AdaptAction”.

Kao i do sada, sve projekcije i prateći programi su besplatni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:22