Promocija knjige Tereze Albano / -INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA PODGORICA
07/10/2024 u 18:31 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poetski vodič kroz Crnu Goru

Jubilarni, X Internacionalni sajam knjiga završen nizom predstavljanja novih naslova iz Crne Gore i regiona, za djecu i odrasle

Niz književnih događaja koje je Ambasada Republike Italije organizovala u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Podgorice tokom X Internacionalnog sajma knjiga, krunisan je promocijom zbirke pjesama "Miris moga mjesta" Marije Tereze Albano, u izdanju "Ratkovićevih večeri poezije", piše sajamska pres služba. Knjiga je promovisana posljednjeg dana Sajma.

– Događaje koje smo organizovali na ovogodišnjem Sajmu na najbolji način završavamo promocijom knjige pjesama Marije Tereze Albano, koja ima strast prema poeziji i koja je u velikoj mjeri zaslužna za naše uspješno učešće na Sajmu knjiga u Podgorici - kazala je ambasadorka Italije Andreina Marsela.

Marija Tereza Albano kazala je da se ne osjeća pjesnikinjom u pravom smislu te riječi, posebno kada je u društvu pjesnika poput Kemala Musića i Sonje Živaljević.

– Ja sam neko ko šetajući prikuplja slike, prikuplja misli i to prenese na papir. Te misli i slike su sada izašle na svjetlo dana zahvaljujući ohrabrenju koje su mi dali Pavle Goranović, Sonja i Kemal koji je ponudio objavljivanje ove zbirke - kazala je Albano, dodajući da je ova zbirka stihova svojevrsni poetski vodič kroz Crnu Goru, koja je na neki način njena druga domovina.

– Vodim nomadski život, kada sam ovdje poželim da sam u Italiji, a kada sam u Italiji nedostaje mi Crna Gora - kazala je Albano.

Sonja Živaljević je kazala da je odmah prepoznala prirodni dar za poeziju i zapazila da je Crna Gora pjesnički zavičaj Marije Tereze Albano.

image

Promocija knjige Jasmine Ahmetagić

-INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA PODGORICA

Posljednjeg dana Sajma izdvojila se i promocija knjige prof. dr Jasmine Ahmetagić "Knjiga o Dostojevskom" (IK "Blum", Beograd).

– Ahmetagić se poduhvatila širokog i velikog opusa, ali i uspjela donijeti novine, pokazati da sa književnošću možemo biti na ti, bez obzira na to ko smo zapravo, jer književnost otvara tajne duše - istakla je moderatorka Tamara Krstić.

Tri knjige Ahmetagićeve, "Priče o narcisu zlostavljaču", "Knjiga o Andriću: male i velike drame" i "Knjiga o Dostojevskom" povezane su na neki način, tačnije, sve tri teme se dodiruju, navela je Ahmetagić.

– Knjige se preklapaju, bez obzira što je riječ o tri teme. Ne sjednem i odlučim da ću da napišem knjige baš na ove teme. One su nastale u času kada je materijal narastao toliko da je došao do cjeline, do knjige. Ja idem za svojim temama, svojim interesovanjima, i nekako je prirodno da su one u međusobnom dijalogu. Ne mogu sve ono prethodno napisano da zaboravim dok pišem nešto novo, zato novo nastajanje komunicira sa onima prije toga. Najbliže mi je nešto što pripada klasicima - otkrila je Ahmetagić.

Predstavljanjem romana Aleksandra Šurbatovića, "Balade o strašnom skladu", okončano je deseto izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 18:31