Са поптисивања споразума / -С.Ћ.
21/12/2021 u 14:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Потписан споразум о дигитализацији биоскопа у Беранама, Колашину, Пљевљима, Херцег Новом, Плужинама и Никшићу: Подстицај за развој филмске публике и кинематографије

Центри за културу добиће најсавременије дигиталне технологије, а биоскопска мрежа биће обновљена и стандардизована

Споразум о дигитализацији биоскопа у центрима за културу у Беранама, Колашину, Пљевљима, Херцег Новом, Плужинама и у Никшићком позоришту потписан је данас у Хотелу "Кју" (Cue) у Подгорици. Споразум којим ће се дигитализовати биоскопске сале у овим општинама потписали су министарка просвете, науке културе и спорта Весна Братић, директорка Филмског Центра Црне Горе Александра Божовић, и представници општинских установа културе, директор Центра за културу у Пљеваљима Небојша Рубежић, директорка Центра за културу Беране Слободанка Ивановић, директорка колашинског центра за културу Горица Илинчић, директор Центра yа културу Плужине Миленко Мићановић, доректорка ЈУ "Херцег Фест" Гордана Илинчић, као и директор Никшићког позоришта Радинко Крулановић.

Министарка Братић је казала да техничко-технолошко унапређење сала које обављају приказивачку дјелатност заједничким средствима МПНКС, Филмског центра и центара за културу увешће најсавременије дигиталне технологије, обновити и стандардизовати биоскопску мрежу.

– То ће бити подстицај за развој техничке базе кинематографије, као и едукације и стручне обуке у центрима за културу, казала је она, што су приоритети прописани Законом о кинематографији и Националним програмом за развој филмске умјетности у периоду од 2018. до 2023. године – нагласила је она.

Овај важан пројекат решава потребу за неопходном инфраструктуром којим ће се сале Центара за културу у Пљевљима, Плужинама, Херцег Новом, Колашину и Беранама, као и Никшићком позоришту добити савремене просторе за приказивачку дјелатност, казала је доректорка ФЦЦГ Александра Божовић.

То ће утицати на развој кинематографије у овим општинама, које до сада нису имала адекватне услове за приказивање филмова и самим тим развој филмске публике. Пројектом дигитализације биоскопских сала чиме се дугорочно доприноси развоју и јачању црногорске кинематографије – поручила је Божовић.

Процес дигитализације у овим градовима бити завршен до краја 2022, а у осталим градовима које немају адекватне биоскопске сале по плану процес дигитализације треба да започне током 2023. године.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:43