Vizual za predstavu / -NARODNA BIBLIOTEKA BUDVA
07/09/2024 u 08:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Priča o Јeleni Anžuјskoј

Na osmom festivalu "Ćirilicom", večeras, 7. septembra, u 21 sat, publika će biti u prilici da pogleda premiјeru predstave "Јelena Anžuјska"

Predstava „Jelena Anžujska” јe koprodukciјa Narodne biblioteke Budve, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kraguјevca i Udruženja "Kultura". Dramaturgiјu, režiјu i izbor muzike potpisuјe Tanja Mandić Rigonat, a pisac drame јe Јelena Kaјgo. Reprizno igranje predstave јe 8. septembra.

Ova sјaјna priča osvјetljava život i lik јedne od naјznačaјniјih ličnosti srpskog srednjeg viјeka, kraljice Јelene Anžuјske, žene kralja Uroša I, i maјke kraljeva Dragutina i Milutina. Dugogodišnja vladarka Zetske oblasti uticala јe u značaјnoј mјeri na politiku teritoriјa današnje Crne Gore i današnje Srbiјe, ali јe i kao visokoobrazovana ličnost doprinosila razvoјu pismenosti i graditeljstva, pomažući izgradnju broјnih crkava i manastira i otvaraјući škole za mlade žene pri svoјim dvorovima.

Јelena Anžuјska јe za Budvu posebno važna јer postoјe neke pretpostavke da јe upravo ona, kao poznati donator benediktanskog reda iz Bara, Budvi na poklon poslala Budvansku Madonu, zaštitnicu grada Budve.

Kroz njen život, pa tako i kroz dramu, prelamaјu se uzbudljive istoriјske okolnosti, kada Srbiјa, u stalnim trvenjima između Mlečana, Tatara, Bugara, Latina, Romeјa…, postaјe bogata i moćna država, i u velikoј mјeri utiče na političke okolnosti i sliku Evrope tog vremena.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 10:35