Mileta Grozdanić / - Dan
10/11/2022 u 17:17 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Preminuo grafičar Mile Grozdanić

Ministarstvo kulture i medija: generacije umjetnika Crne Gore duguju mu neizmjerno znanje koje je bezrezevno dijelio i prenosio

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović uputila je telegram saučešća povodom smrti poznatog srpskog i jugoslovenskog grafičara i likovnog pedagoga Mileta Grozdanića.

– Duboko žalimo zbog smrti Mileta Grozdanića, umjetnika koji je svojim djelom prkosio kategorizaciji. Iako je majstorski vladao klasičnim postupcima grafičkog oblikovanja, suvereno se kretao zadatostima tehnoloških okvira i inovacija svog vremena, koristeći različite medijume, različitim likovnim disciplinama. Bio je nezamjenljiva ličnost u edukativnom sistemu bivše Jugoslavije a generacije umjetničkih stvaralaca Crne Gore mu duguju prve formativne korake i neizmjerno znanje koje je bezrezevno i sa posvećenošću dijelio i prenosio – stoji u telegramu.

Mile Grozdanić (1942-2022), diplomirani grafičar, bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Na FLU na Cetinju osnovao je smjer za grafički dizajn, gdje je predavao grafički dizajn, tehnološku obradu knjige i crtanje. Likovni stvaralac s brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, Grozdanić je bio dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, zaslužan za vrhunsko grafičko oblikovanje velikog broja časopisa, kataloga i knjiga, među kojima su i mnoga Glasnikova izdanja, na jugoslovenskoj grafičkolikovnoj sceni bio je prisutan od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 22:33