Sa promocije knjige priča ”Međustanica” / -SRDJAN BOLJEVIC
29/12/2023 u 09:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Promovisana "Međustanica": Putovanje između sna i jave koje ne može da se završi

U pričama "Međustanice" prepoznaje se bogatstvo jezika, u kojem pjesničko prelazi u prozno, a prozno se transformiše u pjesničko, kazao je Јelušić

Knjiga "Međustanica" kojom se pjesnik i izdavač Radomir Uljarević predstavlja kao autor kratkih priča promovisana je preksinoć u knjižari "Kosmos" (Master kvart u Podgorici), u okviru 15. Regionalnog festivala knjige i pisaca Booka 2023.

O knjizi su govorili pisac Vuk Vuković i akademik prof. dr Siniša Jelušić, priče je čitao glumac Branislav Lečić, dok je promociju vodila urednica festivala Jelena Krsmanović.

Vuković je istakao da se Uljarević realno odnosi prema realnosti u pričama koje znaju biti svedene na jednu jedinu scenu, gest.

– Uljarević u svojoj poeziji često inverzira imanentni plan tako da prošlost u tom neredu odjednom zna ukoračiti u sadašnjost koja se vraća iz budućnosti, koja često pretiče samu sebe. Tako nešto je u "Međustanici" - putovanje između sna i jave koje ne može da se završi. To je naprosto jedno neprestano putovanje koje se istovremeno kreće u svim pravcima - istakao je Vuković.

Hroničar začudnih hercegovačkih događaja, književnik Radomir Uljarević, knjigom "Međustanica" ne namjerava, i zašto bi, držati se Vitgenštajnovog stava prema kojem se o onome što ne se ne može govoriti, o tome valja ćutati.

– Istrajavaće da govori o nevidljivim sljubljenim svjetovima i snolikim scenama... slučajnim prorocima u skakanju fantastičnog u realno i obratno... jezikom koji јe i u ovoj knjizi neskriveno na tragu Tomasa Bernharda, dakle matematički i precizno, svedeno, ekonomično - ocijenio je on.

"Međustanica" je ono mjesto zagubljeno u dimenziji, u kojoj ne djeluju fizički zakloni i zakoni, na kojoj se ukrštaju tolike stanice, nebrojive i račvaste. Na ovom svijetu koji je sve su prilike neuspjela kopija, o kojoj mislimo da je najbolja moguća, rekao je Vuković.

Uljarević јe jedan od najznačajnijih pjesnika na prostoru Crne Gore, ali pred nama je knjiga proze, koja sadrži veoma težak žanr kratke priče, primijetio je Jelušić.

Njega ne čudi prozno stvaralaštvo Uljarevića, prije svega pjesnika, jer, kazao je on, iz ličnog iskustva zna koliko je autor "Međustanice" vrsni pripovjedač koji priča vrlo inventivne priče koje potvrđuju njegovu imaginaciju.

image

Publika na promociji

-SRDJAN BOLJEVIC

Glavni lik se krije iza raznih likova

Uljarević je kazao da je knjigu pisao poput crtanja stripa, i da su priče, zapravo poput malog sinopsisa za crtani film. Glavni lik se krije iza raznih likova, pa se u knjizi pojavljuje i Njegoš.

– To je bila kao igrarija, a ta imena i te priče su kao neka živa bića - objasnio je Uljarević napominjući da tek sada, kad sluša druge kako ih čitaju, njegove priče djeluju duhovito.

U pričama "Međustanice" prepoznaje se bogatstvo jezika, u kojem pjesničko prelazi u prozno, a prozno se transformiše u pjesničko.

Osnovna značenja poetike Radomira Uljarevića, što knjiga priča "Međustanica" potvrđuje, kako smatra Jelušić, dvije su ključne kategorije - nihil i sacrum (sveto i Bog), "što se međusobno isključuje, ali u njegovom slučaju je nerijetko požimajuće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 11:38