Визуал за изложбу / -МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПОДГОРИЦЕ
09/10/2024 u 16:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Psihološki peјzaži

Samostalna izložba akademske umjetnice Marije Kapisode naslovljena "Eho zemlje – psihološki pejzaži" biće otvorena u četvrtak, 10. oktobra u 20 časova u Kuslevovoj kući. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti i kustoskinja Aleksandra Butorović. Izložba će trajati do 5. novembra

U uvodnom tekstu kataloga Butorović je, između ostalog, zapisala da već na prvi pogled Kapisodine litografije otvaraju portal u univerzum gdje su organsko i podsvjesno neraskidivo povezani.

image

Визуал за изложбу

-МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПОДГОРИЦЕ

– Tako se i posmatrač kroz kompoziciju, teksturu i boju upušta u neku vrstu vizuelnog dijaloga koji često funkcioniše na nesvjesnom nivou, pa tako njegovo iskustvo promatranja postaje isprepletano sa sopstvenim sjećanjima, emocijama i ličnim interpretacijama. Metikulozno predstavljeni nanosi i slojevi, te složeni obrasci čestica tla nisu samo vizuelni prikazi već su prožeti taktilnom senzibilnošću. Ovaj pristup je ukorijenjen u autorkinoj dubokoj povezanosti sa zemljom i njenim ritmovima – vezi koja je i duhovna i fizička. Svako njeno djelo nastaje kao meditativni čin, ritual koji kanališe njena metafizička stanja, duboke kontemplacije i samo uranjanje u umjetničke procese - zapisala јe Butorović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 16:05