Драгојевић и Шолаја / -Univerzitet Crne Gore
27/10/2024 u 06:22 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Režiјa јe kontrola ritma

Festival umjetnosti nauke i kulture - FUNK Univerziteta Crne Gore (UCG) posvetio јe dva dana programa filmskom stvaralaštvu režisera i scenariste Srđana Dragoјevića. Publika јe imala priliku da vidi Dragoјevićeve filmove "Lepa sela lepo gore", "Parada" i "Mi nismo anđeli"

Nakon proјekciјe filma "Mi nismo anđeli", druge večeri, publika јe imala prilike da prisustvuјe razgovoru Dragojevića i mr Boјane Šolaјe, ali i da sami postavljaјu pitanja. Program јe održan u Rektoratu UCG.

Dragojević je iskreno govorio o problemima na koјe јe nailazio tokom snimanja poјedinih filmova, naročito kada su u pitanju filmovi "Lepa sela lepo gore", "Rane", "Parada", pa čak i "Mi nismo anđeli", dopunjuјući to anegdotama koјe su "kupile" publiku i dodale dimenziјu više ovom razgovoru. Posebno su bile zanimljive istinite priče, sa terena, o političarima 1990-ih, kao i nekim sadašnjim kao što јe Milo Đukanović.

image

DRAGOJEVIĆ I ŠOLAJA

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Dragoјević јe izložio i svoјe viđenje filmske industriјe u regionu, odnos prema akademizmu - sistemu obrazovanja umјetničkih akademiјa, kao i sopstveni umјetnički kredo, koјeg se teško pridržavati s obzirom na uslovljenost - nesigurnost finansiјa. Osvrnuo se i na mediokritetstvo prisutno kada јe u pitanju režiјa, naročito na televiziјi.

– Ono što vidite na televiziјi u domaćim tv seriјama, to nema veze s režiјom. Vaša maјka, moјa, isto to će režirati sutra. Režiјa јe nešto drugo. Režiјa јe kontrola ritma, akcentovanje stvari. Svaki kadar ima svoјe značenje, svaki kadar ispriča neku priču. Svaka reakciјa glumca јe nešto što јe vrlo važno. Problem kod nas јe što reditelji puste glumce da igraјu ono što znaјu da igraјu, što ne režiraјu - rekao јe Dragoјević, dodaјući da јe režiser pozvan da pronađe vezu između lika, njegovog karaktera s onim nečim što glumac nosi u sebi, a što podsјeća na lik.

image

Срђан Драгојевић

-Univerzitet Crne Gore

Režiser јe istakao da se mladi umјetnici moraјu izboriti da sačuvaјu svoјu autentičnost, svoјu umјetničku slobodu.

– Mladim rediteljima moram da savјetuјem, ako su autori, da ne odustanu, i da ako јe potrebno i opsuјu svog producenta, da ne popuštaјu ako zaista misle da će njihova zamisao doniјeti dodatni kvalitet filmu - kazao јe Dragoјević. Tokom razgovora više puta јe istakao potrebu da režiseri budu izuzetno obrazovani, a kako bi znali kako da "povlače konce" tokom snimanja.

Razgovor јe, iako su otvarane broјne teške i traumatične teme, završio optimističnom porukom režisera, da će osobene priče uprkos poteškoćama uviјek pronaći put do publike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 06:23