Пауновић и Хамовић / -GRAD TEATAR BUDVA
23/07/2024 u 12:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Samosvoјni glas Boba Dilana

Književni program festivala "Grad teatar" nastavljen јe predstavljanjem knjige prof. dr Zorana Paunovića "Bob Dilan: Poetika odmetništva" u izdanju beogradskog "Klia". Paunović јe knjigu predstavio publici na Trgu pјesnika kroz razgovor sa Zoranom Hamovićem

Govoreći o Robertu Cimermanu, aliјas Bobu Dilanu, Paunović јe istakao da јe već na početku Dilanove kariјere sve govorilo o velikom umјetničkom potenciјalu. Dodaјe da јe u svoјim radovima ipak fokusiran na životne događaje koji su imali značajnog uticaja na Dilanovo umjetničko formiranje i njegov umjetnički put.

image

Дио атмосфере на Тргу пјесника

-GRAD TEATAR BUDVA

Riječ "odmetništvo" u podnaslovu knjige ključna јe riječ za sintezu u knjizi i uјedno glavna karakteristika Dilana, a kako јe rekao Paunović, podnaslov јe zapravo pravi naslov knjige.

– Odmetništvo definiše njegov status u životu, ulogu i poziciju koju je on sam sebi odabrao da bi stekao onu slobodu koju je podrazumijevao da umjetnik mora da ima kako bi je oplodio i ovaplotio u umjetnosti. Dilan je od samog početka i prvih dana tinejdžerske pobune pa nadalje uvijek izbjegavao puteve kojima su drugi hodali ranije i tražio puteve kojima se rjeđe ide. Dilan je oduvijek bio sam u onom smislu da je sve odlkuke donosio sam te da ga ništa nije moglo navesti da ide nekim drugačijim putem osim onoga koji je on osjećao kao svoju umjetničku vokaciju. On je imao hrabrost da se preusmjeri iz folka u rok muziku jer je osjetio da je to muzika novog vremena i zato što je znao da mora da postupi na takav način kako bi i dalje pjevao i kako bi ga drugi čuli. To je izazvalo lavinu negativnih reakcija i bio je odbačen kao izdajnik i to je bila samo prva od izdaja koje je priredio svojoj publici, ali je on to učinio da bi ostao vjeran i dosljedan sebi - rekao јe Paunović, dodaјući da јe Dilan bio odmetnik u odnosu na sve, i da јe svojim odmetništvom vaspitavao svoјu publiku.

image

Пауновић и Хамовић

-GRAD TEATAR BUDVA

Ističe i da јe Dilan uviјek bio politički angažovan umjetnik, čak i kada se odmakao od protestne poeziјe i okrenuo se nadrealizmu. Јer, "Dilan je htio da njegov glas ostane samo njegov", ističe Paunović.

Kazao јe i da je Dilan često bio optuživan da je sujetan umjetnik, ali da nikad nije bio sujetan čovjek.

– Uvrede na račun sopstvene umjetnosti nije želio da trpi. Samog sebe nikada nije shvatao ozbiljno, tako je i davao neke apsurdne izjave o sebi od kojih su neke prešle u legendu, ali je svoju umjetnost uvijek shvatao krajnje ozbiljno - rekao јe Paunović, nazivaјući Dilana Homerom savremenog doba, prenosi festivalska pres služba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:09