Sastanak inicijative Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope / - MKM
09/10/2024 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sastanak eksperata inicijative Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope: Unapređenje kulture za održivi razvoj

Sastanak visokih predstavnika zemalja CoMoCoSEE - Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope, odžran je juče na Cetinju, u okviru crnogorskog predsjedavanja ovom inicijativom, a uz podršku UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu iz Venecije.

Na sastanku je još jednom naglašena važnost kulture i posebno njene spone sa održivim razvojem.

- Drẓ̌ave č̣lanice Savjeta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope su istakle spremnost da unapređuju regionalnu saradnju u oblasti kulture, kako bi omogućile intenzivnije povezivanje resora kulture iz svojih država, te zajednički radili napromociji kulture ovog regiona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

Ovaj regionalni sastanak održan je kao pripremni događaj za sastanak Savjeta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope, koji će se održati u novembru 2024. godine, u Crnoj Gori. 

Eksperti iz zemalja članica CoMoCoSEE-a, razmatrali su nacrt Deklaracije posvećene temi Culture and Arts Education koju je kao prioritetnu temu svog predsjedavanja definisala Crna Gora. Takođe, sastanak je posložio i za nastavak prethodno započete saradnje na uspostavljanju zajedničkog Fonda za kulturu saradnju. 

- Ovaj fond, između ostalog, ima za cilj očuvanje, razvoj i promociju kulturne raznolikosti u regionu JIE, promociju kulturnog nasleđa regiona, podsticanje kulturne saradnje između zemalja i promociju njihove kulture kroz zajedničke aktivnosti, kako na unutar regionalnom tako i na međuregionalnom nivou, navodi se u saopštenju.

image

Sastanak inicijative Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope

- MKM
image

Sastanak inicijative Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope

- MKM

Sastanku su prisustvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Moldavije (online), Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. 

CoMoCoSEE odražava posvećenost država članica i zajedničke napore za djelovanje u oblasti kulture i time omoguće kulturni razvoj i saradnju u okviru konteksta Agende za održivi razvoj 2030.

Ovaj Savjet, koji su osnovali ministri nadležni za kulturu, sa područja zemalja Jugoistočne Evrope, ima za cilj da promoviše kulturu kao važno sredstvo za izgradnju mira, pomirenje i razvoj u ovoj oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 18:16