Публика у Кину Бока / -М.Д.П.
01/04/2022 u 14:45 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сизифовско путовање сликом до књиге и натраг

У которском Кину Бока премијерно приказан кратки документарни филм о писцу и пензионисаном библиотекару Обраду Павловићу

Пријатељи и поштоваоци писца Обрада Павловића из Котора уживали су у пројекцији кратког документарног филма "Обрад" режисера Бранислава Милатовића, који је у продукцији Bitter Frames из Подгорице уз подршку Филмског центра Црне Горе и Општине Котор, премијерно представљен публици у Кину "Бока". Радни назив филма био је "Библиотекар", јер је Павловић сваки дан одлазио на посао од Мориња до Котора, гдје је радио у библиотеци у коју скоро да нико није долазио. Бранислав Милатовић, син његовог пријатеља, позоришног редитеља Слободана Милатовића, примијетио је Обрада у улози Тиресије на премијери драме "Теута", на отварању ФИАТ-а 2007. године на ископинама археолошког локалитета Царине у Рисну. Бранислав га је као студент друге године ФДУ на Цетињу примијетио (имао је филмичан изглед и ту једну мудрост), што га је још тада надахнуло и обећао је да ће кад-тад о Обраду снимити филм. Ево, сада је испунио обећање. Прије три године је кренула реализација, његов отац Слободан је умро пола године након тога, али је филм успјешно остварен.

– Направили смо "нијеми" филм, без иједне ријечи, али у њему је све речено, невербална комуникација која кроз све моје поступке говори о томе да је књига све мање и мање значајна, да се све мање чита. На снимању 2019. године је било мало напорно, јако згуснуто, јер смо снимали седам дана, од свитања до вечери, каже за "Дан" Павловић.

Ускоро "Бич Божији"

Павловић је заједно са редитељем Владом Перовићем писао сценарио за аутобиографски филм "Драга моја Кинескињо" (2000.), у режији Перовића, а објавио је роман "Благослов демона". Очекује се да из штампе изађе Обрадов роман "Flagelum Dei" ("Бич Божији") у издању "Архипелага" Београд, чији је уредник Гојко Божовић.

Ово је четврти кратки филм Милатовића, али први документарац. На граници је са играним, јер се редитељ руководио школом југословенског филма `60-их, `70-их година 20. вијека, познатих редитеља - Живка Николића, Лордана Зафрановића, Крста Папића, Владимира Перовића, што је за њега, каже, "најчистији облик филма".

– То је филм без нарације, само звук и слика. Осјећао сам потребу да направим и ту врсту филма. Инспирише ме не толико прича и тема, колико неки ритуал, нека упечатљива слика, као што је то Обрадова слика, то његово свакодневно путовање, нека врста сизифовског посла, то ме је надахнуло. Рад на филму је био лакши у односу на играну форму, јер је приступ мало интимнији, у малој екипи, у "породичној атмосфери" – било нас је шесторо иза камере, рачунајући и Обрада као главног актера, каже Милатовић за "Дан".

Премијера је била новембра 2020. на Фестивалу CAMERIMAGE у Торуну у Пољској, најважнијем свјетском фестивалу посвећеном директорима фотографије, што је Милатовићу утолико важније, јер је ово филм атмосфере. За двије године "Обрад" је освојио четири награде: на Филмском фестивалу "Фортеца" у Перасту добио је награду за најбољег директора фотографије, у Шведској је освојио награду за најбољи звук, у Колумбији за најбољи филм у цијелости, у Украјини -специјалну награду жирија. Филм ће ускоро имати телевизијску премијеру.

Програм је водила Александра Томовић, а Исидора и Александар Миливојевић пјесмом су уљепшали овај филмски сусрет.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 21:39