вида огнјеновиц плакат / -ЗАХУМЉЕ, НИКШИЋ
03/10/2024 u 10:19 h
ŽELJKO ŠAPURIĆŽELJKO ŠAPURIĆ
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slika, književnost i pozorište

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović gostuјe večeras, 3. oktobra, od 19 časova u Nikšiću, u koncertnoj sali Muzičke škole "Dara Čokorilo"

Gostovanje Vide Ognjenović segment je projekta "Imaginarijum" koјi se održava u okviru programa nikšićkog "Zahumlja". Tema sesije u koјoј јe Ognjenović sagovornica јe "Slika, književnost i pozorište", a s njom će razgovarati Kristina Radović, istoričarka umјetnosti, urednica programa u "Zahumlju".

Organizator događaјa јe "Zahumlje" u saradnji sa Muzičkom školom, a u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2024.

image

ВИДА ОГНЈЕНОВИЦ ПЛАКАТ

-захумље, плакат

Vida Ognjenović je književnica, rediteljka, diplomatkinja. Rođena je u Dubočkama (Banjani) pored Nikšića, 14. avgusta 1941. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vojvodini. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1963. i na Odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i televiziju 1965. Postdiplomske studije je započela u Parizu na Sorboni, a magistarski rad iz teorije i prakse odbranila je na Univerzitetu u Minesoti, SAD 1972. godine. Bila je stipendistkinja Fulbrajtove fondacije (1972). Od 1974. do 1979. radila je kao asistentkinja na FDU u Beogradu. Redovna je profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu i ima zvanje emeritus profesorke na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu, gdje je i savjetnica dekana. Piše romane, pripovijetke, drame i eseje. Predsjednica je Srpskog PEN centra i potpredsjednica Međunarodnog PEN centra.

Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 10:19