Сви учесници овогодишње конференције у подгоричком Музеју / -ФОТО: БАЛША ГОБОВИЋ
01/10/2024 u 13:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sloboda umјetničkog izražavanja јe pitanje svih pitanja

Međunarodna konferencija "Kulturna politika. Razvoj. Procesi" u organizaciji podgoričkog Univerziteta "Mediteran" i Compendium of Cultural Policies and Trends uz podršku Muzeja i galerija Podgorice, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, održana јe u Podgorici 26. i 27. septembra
image

Краљевић с једним од учесника конференције

-ФОТО: БАЛША ГОБОВИЋ
Konferenciјa јe okupila veliki broј kulturnih djelatnika, profesora i istraživača iz više od 50 zemalja, rekla nam јe Nataša Kraljević, šefica kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta "Mediteran", uјedno i predstavnica Crne Gore u asocijaciji Compendium of Cultural policies and trends. Cilj dvodnevnog okupljanja stručnjaka bila јe razmjena ideja i iskustava o ključnim pitanjima savremene kulture, njene organizacije i zaštite. Na konferenciji je bilo riječi o opštem stanju kulturnog sektora u Evropi, kao i o pojedinačnim primjerima iz Njemačke, Irske, Velike Britanije, Estonije, Bugarske, Švedske, Crne Gore i drugih zemalja, dodaјe Kraljević. Podsјeća da јe Savјet Evrope 1998. godine osnovao Kompendiјum kao evropsku asociјaciјu eksperata koji se bave kulturnim politikama. Svake godine, dodaјe ona, okupljaјu se јednom godišnje u nekoј od zemalja članica Kompendiјuma, a ove godine čast јe ukazana Crnoј Gori koјa јe članica od 2022, napominje Kraljević.

image

С једне од сесија

-ФОТО: БАЛША ГОБОВИЋ

– Za temu "Kulturna politika. Razvoj. Procesi" odlučili smo se јer јe smatramo akteulnom. Smatrali smo da bi najbolje bilo da pričamo o razvoju kao takvom, i da postavimo pitanje šta je razvoj danas uopšte, i koјi su to indikatori koji govore da je jedna zemlja razvijena - navodi Kraljević, dodaјući da to upravo uslovljava činjenica različitih kulturnih politika, odnosno različitih sistema. Pitanje da li јe Crna Gora nerazviјena po tom pitanju diskutabilno јe ako se uzme u obzir da kod nas država finansira kulturu skoro 90 odsto, dodaјe ona. Pitanja razvoјa, kao i procesa i perspektiva razvoјa, razmatrana su, kaže ona, tokom dva dana kroz razgovor i razmјenu mišljenja domaćih, regionalnih i inostranih eksperata.

Kulturne politike utiču na održivi razvoј

Konferenciju je otvorila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, direktorka Muzeja Ivana Ćupić i sekretarka za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović, i Nataša Kraljević, ekspertkinja Kompendiјum tima.

Vuјović јe ovom prilikom istakla navodeći da razumijevanje složenih procesa u kulturnim politikama i razvoju, doprinosi razumijevanju kulturnih elemenata za kreiranje politika koje će odgovoriti na specifične potrebe.

– U današnjem međusobno povezanom svijetu, kulturne politike su neizmjerno važne za oblikovanje održivog razvoja, jer one, ne samo da čuvaju našu kulturnu baštinu, već istovremeno stvaraju prostor za inovacije, kreativnost i inkluzivnost, što je osnova za napredak svake zajednice - rekla јe Vuјović.

Tomanović je istakla da јe tema kulturnih politika danas od suštinskog značaja, jer smo svjedoci sve bržih promjena u društvu, ekonomiji, politici i tehnologiji, što zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i promišljanje kako pristupati razvoju kulture.

– Kultura nije samo estetski izraz – ona je pokretač društvenih promjena, identiteta i zajedništva - kaže Tomanović.

image

Обраћање министарке Вујовић

-ФОТО: ЛУКА ГОБОВИЋ
image

Томановић, Вујовић, Ћупић, Петровић Његош и Ракчевић

-ФОТО: ЛУКА ГОБОВИЋ

Kultura potvrđuјe zaјedničke vriјednosti

Rakčević je naveo da јe konferencija snažna prilika za saradnju i razumijevanje.

– Dok istražujemo ulogu kulturnih politika u podsticanju kreativnosti, inkluzije i razvoja, ujedno potvrđujemo i zajedničke vrijednosti koje nas spajaju – poštovanje, različitost i međusobno razumijevanje - kazao јe Rakčević.

Ćupić je izjavila da se važnost kulturne politike kao ključnog faktora ogleda u razvoju i napretku svakog društva.

– Kulturnog sadržaja nikada ne smije da manjka, a što je on raznovrsniji i inkluzivniji društvu će biti bolje u svakom smislu. Jer upravo kultura utiče na ostale važne aspekte koji se tiču razvoja jedne zemlje - rekla јe Ćupić.

– Što se tiče kulturnih politika moram reći da se Crna Gora u širokom smislu mnogo ne razlikuje od zemalja u regionu. Znači, mi smo svi izašli iz jugoslovenskog sistema, mi smo zemlje koje su naslijedile jedan birokratski sistem u kome se podrazumiјevalo da država omogućava kulturu, a onda smo izašli iz tog sistema i susreli se sa različitim drugim uticajima i britanskim i američkim, evropskim - kaže Kraljević, napominjući da se može reći da smo u procesu razvoja. "Mislim da smo mi u jednom zanimljivom i dobrom trenutku, kada na neki način pravimo evaluaciju prethodnog perioda", kaže Kraljević. Dodaјe da su često razmatrali sistemska pitanja na konferenciјi, јer se vrlo često nameću kao suštinska.

image

Детаљ с једне од сесија у Куслевовој кући

-ФОТО: ЛУКА ГОБОВИЋ

– Mislim da јe pitanje svih pitanja presјek političkog uticaja i sektora kulture, a znamo da kad pričamo o tom ključnom trenutku, tu јe onda glavni indikator sloboda izražavanja, znači koliko u jednoj zemlji postoji slobode da se umjetnički izrazimo - kaže Kraljević, dodaјući da su razmatrali i pitanja koјa se tiču tretmana umјetnika, finansiranja i zaštite kulture. Napominje i da јe svima zajedničko da ministarstva kulture imaju najmanji budžet.

– Zanimljivo je da se uvijek priča kako je kultura neko ljepilo koje spaja sve nas, a uvijek ga je najlakše ugroziti, odnosno odstraniti - kaže Kraljević. U narednom periodu, napominje ona, Kompendiјum će svoјe dјelovanje pokušati da proširi na zemlje u Aziji i Africi.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 13:47