Glasovi i osjećaji... / -ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ
22/06/2024 u 15:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spektakularne džez vibracije glasova i instrumenata

Večeras, subota, 22. jun, oko 20 časova na Trgu nezavisnosti u Podgorici će prolaznici imati priliku da osjete dah džeza u svom gradu. Takođe, večeras u džez klubu "Sejdefa" u Podgorici premijerno nastupa Lana Janjanin sa svojim kvartetom od 22 časa.
image

Učesnici koncerta u Tivtu

-ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ
"Made In New York Jazz Festival 2024", koji se ove godine održava deveti put zaredom, otvoren je sinoć u Tivtu na "Synchro" sceni u Porto Montenegru. Kako navode organizatori, na samom početku održan je spektakularni koncert, a koji očekuje sjutra veče, nedjelja, 23. jun, i publiku u Podgorici u Kapital plazi od 21 čas.

Na koncertu u Tivtu, kao i sjutra u Podgorici, nastupiće neka od najpoznatijih savremenih džez imena svjetske i refionalne scene: Frank Gambale, Kennedy Kennedy, Jeff "Tain" Watts, Ekep Nkwelle, Nathan & Noah East, Luis Bonilla, Lana Janjanin, Branko Sterpin, Michal Martyniuk, Yaacov Mayman, Milan Pavković, Filip Bulatović, Šule Jovović i Vladimir Maraš.

Nakon fantastičnog koncerta i vanserijskih imena svjetske muzike koji su publiku nekoliko puta podizali na noge, osnivač Rabbit Records i direktor festivala Vladimir Maraš nije krio zadovoljstvo.

image

Vladimir Maraš

-ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ

– Bilo je ovo nevjerovatno iskustvo. Zadovoljstvo publike definitivno nas je uvjerilo da radimo pravu stvar. Upoznao sam večeras ljude koji su na festival došli iz Kanade, Belgije, Norveške, Turske, Velike Britanije… ljude iz regiona, iz Novog Sada, Beograda, Splita i Zagreba, Sarajeva… svi oni došli su u Crnu Goru da bi uživali u jedinstvenom kulturnom događaju koji nas, na pragu desetogodišnjice ovog projekta u Crnoj Gori, drži rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope i svijeta. Za nas kao organizatore, nema boljeg osjećaja - istakao je Maraš.

image

Duvačka sekcija uvijek je bitna

-ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ

Da podsjetimo, ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je "street jam session" programima u Nikšiću prošle srijede, nastavilo se u četvrtak u Porto Montenegru, a večeras, subota, 22. jun, oko 20 časova na Trgu nezavisnosti u Podgorici će prolaznici imati priliku da osjete dah džeza u svom gradu. Takože, večeras u džez klubu "Sejdefa" u Podgorici premijerno nastupa Lana Janjanin sa svojim kvartetom od 22 časa.

Organizatori festivala najavljuju da se već sada spremaju za naredno, jubilarno izdanje, pa će se potruditi da prirede niz pozitivnih iznenađenja, kako sa imenima koji će uveličati jubilej, tako i sa lokacijama.

image

Publika iz svih krajeva svijeta istinski uživala

-ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ

– Važan segment festivalskih aktivnosti, kojih je ukupno osam u pet planiranih festivalskih dana, svakako čini "Master class workshop" koji će se održati sjutra, u nedjelju, u džez klubu "Sejdefa", tačno u podne. Svi zainteresovani umjetnici, ljubitelji džeza i vrhunske muzike, dobrodošli su. Ulaz je besplatan - navodi Maraš, direktor festivala.

On ističe i da za svaki festivalski program vlada ogromno interesovanje, a da je više od polovine posjetilaca festivalskih programa bilo je iz inostranstva, sa raznih destinacija.

image

Gitarski solo publika uvijek toplo pozdravi

-ФОТО: NEBOJSA MEDO PERKOVIC/MADE IN NY JAZZ

– Kompanija Adriatic Marinas ili Porto Montenegro, strateški je partner festivalu a od 2022. godine Festival je i zvanično prepoznat kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, odlukom resornog Ministarstva kulture i medija. Dakle, džez muzika u Crnoj Gori polako ali sigurno dobija svoje sistemsko mjesto. Uz njih i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada je potpisnik odluke o prepoznatljivosti ovog festivala kao manufestacije od nacionalnog značaja - podjseća Maraš, ističući ovom prilikom zahvalnost svima koji su ima izašli u susret i ove godine, među kojima su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Opština Tivat, kao i mnoge kompanije i privrednici, kao i medijskim sponzorima među kojima su i Dnevne novine "Dan".

– Koristim priliku da vas obavijestim da je od prošle u Crnoj Gori aktivan prvi crnogorski i regionalni džez portal Jazz Montenegro, na adresi jazzmne.com u okviru kojeg funkcioniše i prva specijalizovana, za sada onlajn džez radio stanica Jazz FM Montenegro, koja će, nadamo se ubrzo, pronaći svoju frekvenciju i u FM spektru medija u Crnoj Gori - zaključio je Maraš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 21:01