”Between the lines” у Будви / -фото: галерија
31/03/2022 u 02:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Модерноj галериjи "Jово Ивановић": Излажу Кристиана де Силва и Боjана Поповић

Ова поставка има за циљ "обjедињавање и споj различитих индивидуалних перцепциjа коjе чине jедну складну цjелину и откриваjу индивидуалну снагу", записала је Ђаконовић

У Модерноj галериjи "Jово Ивановић" биће отворена изложба умjетница Кристиане де Силва (Португал) и Боjане Поповић (Црна Гора), под називом "Between the lines". Изложбу ће отворити Jелена Ђаконовић, историчарка умjетности.

Она је записала да је изложба заjеднички проjекат младих умjетница, настала током сарадње које су оне започеле у Лисабону. Ова поставка има за циљ, како је записала, "обjедињавање и споj различитих индивидуалних перцепциjа коjе чине jедну складну цjелину и откриваjу индивидуалну снагу".

– На цртежима Боjане Поповић уочавамо поjавни свиjет коjи jе апстрахован и дезинтегрисан, у секвенцама се jавља скоро па уобличен, чини нам се да га препознаjемо да би поново у сљедећем тренутку нестао, остављаjући утисак да jе све само и било привиђење и да га заправо никада и ниjе било.  Своj имагинарни свиjет Боjана нам приближава кроз jедан линиjски сплет коjи дjелуjе као неред ограничених перспектива и неправилности фрагмената коjи се сасвим неочекивано у моментима уобличава – записала је у каталогу изложбе Ђаконовић.

Кристиjана де Силва се са своjим цртежима потврђуjе као вjешт портретиста, коjи не опонаша виђено него трага за формом и суштином свог доживљаjа и успиjева да са минималним средствима достигне максимум изражаjности. Идеjа овдjе стоjи испред материjе, деформисање реалног ради правилности вишег реда, потврђуjући саму суштину умjетности. њени радови нису одређени кроз мjесто, вриjеме и простор, њена фигурациjа jе истовремено и апстракциjа, навела је она о раду португалске умјетнице.

Кристиана да Силва jе рођена 1992. године у Порту. Завршила је студиjе на Академиjи ликовних уметности у Порту  2017. године. Магистрирала на Академиjи ликовних уметности у Лисабону 2021. Учествовала jе у многим радионицама као што су радионице са дjецом.

Боjана Поповић jе рођена 1990. на Цетињу. Основне и специjалистичке студиjе сликарства jе завршила на Факултету ликовних умjетности на Цетињу. Студиjски jе боравила на ЕТСУ, Тенеси, САД и Белас Артес, Лисабон. Тренутно похађа магистарске студиjе сликарства на АЛУО, Љубљана.

С.Ћ:

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:22