Izložba ”(DE)KONSTRUKCIJA” / - JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE
16/02/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U ponedjeljak otvaranje izložbe „(DE)KONSTRUKCIJA“ vajarke Vladane Mirković

Izložba će biti otvorena do 29. februara u Galeriji Art. Postavku čine instalacija u prostoru uz crteže, skulpturu i kombinovane tehnike

Izložba „(DE)KONSTRUKCIJA“ akademske vajarke Vladane Mirković, biće otvorena u ponedjeljak 19. februara 2024. godine, u 19 časova, u Galeriji Art.

Izložbu organizuju JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Opštinom Nikšić, a otvoriće je direktorica JU Muzeji i galerije Podgorice, mr slikarstva Ivana Ćupić. Postavku čine instalacija u prostoru uz crteže, skulpturu i kombinovane tehnike.

Izložba je u februaru 2023. godine otvorena u Nikšiću, a u martu u Muzeju grada Zenice.

Umjetnica Mirković kazala je da tokom stvaranja djela postoji sukob različitih gledišta na njega koje se potvrđuje ili demantuje tokom stvaralačkog čina.

- Samom tom činjenicom svaki čin konstruisanja nosi čin dekonstruisanja. U svakom smislu, niz mogućnosti koja samom stvaraocu mogu djelovati kao konstruktivno rješenje – u sljedećem trenutku, usljed promjene toka svijesti koja se odražava na konstrukciju dijela, mogu biti dekonstruktivne. U ovom slučaju konstruisanje i njegovu suprotnost ne povezujem sa činom, već sa procesima koji se odvijaju unutar umjetnika i posmatrača. Iako pojam (de)konstruisanja povezujemo sa gradnjom ili arhitekturom, on se može povezati sa analitičkim razmišljanjem, navela je ona.

image

Izložba "(DE)KONSTRUKCIJA"

- JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Kako je dodala, u zavisnosti od likovnog medija, zavisi koliko je taj proces očigledan.

- Iako je crtež trajna kompozicija, samo dolaženje do njega podrazumjeva niz postupaka koji podržavaju ili pobijaju jedno drugo. Skulptura pruža drugačije mogućnosti u kojima su te promjene očiglednije. Dekonstrukcija skulpture je misao koja se desila tokom rada, u kojem je konačna kompozicija i postavka samog djela uslovljena prostorom gdje je skulptura izložena u skladu sa ličnim osjećajem za komponovanje unutar datog ambijenta. Nadovezujem se mišlju da svaka skulptura iznova konstruiše dati prostor, kao i da izložbeni prostor utiče na utisak o njoj, zaključuje Mirković.

Izložba će biti otvorena do 29. februara.

Vladana Mirković, rođena u Nikšiću 1996. godine. Osnovne i master studije završila na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku Vajarstvo. Izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i regionu; učesnica i autorka više projekata, radionica, rezidencija, festivala i seminara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:50