Офнер Бокан и Бечић - шест свијећа за шест милиона жртава / -фото: Иван Петровић Ипе
27/01/2022 u 18:16 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Скупштини обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста: Суров цивилизациjски амблем и траjна опомена

На државницима наjвећа одговорност да се више никада не дозволи да зли дух подjела поново превагне и траjно зароби нашу будућност, поручио Бечић

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и предсjедница Jевреjске заjеднице Црне Горе Нина Офнер Бокан отворили су jуче изложбу академског сликара Николе Ковачевића "Из пепела бола и безнађа, вихор наде даде живот сjемену човjечанства", чиме jе званично у наjвишем представничком дому обиљежен Међународни дан жртава Холокауста, којим се подсјећа на 27. jануар 1945, када је Црвена армиjа ослободила логор Аушвиц-Биркенау.

Бечић jе у име Скупштине Црне Горе и 81 посланика одао почаст свим невино страдалим жртвама Холокауста, и како jе истакао, након пуних 77 година од ослобођења Аушвица, изразио саосjећање са патњама и болом свих страдалних народа.

– Холокауст нас опомиње да слобода мисли, поштовање људског достоjанства, као и различитости никада не смиjу бити оковане теретом jедноумља и искључивости – истакао jе Бечић наглашавајући да је "Холокауст постао суров цивилизациjски амблем и траjна опомена".

image

Офнер Бокан, Бечић и рабин Прелевић

-фото: Иван Петровић Ипе

Он је рекао да је "на државницима наjвећа одговорност да се више никада не дозволи да зли дух подjела поново превагне и траjно зароби нашу будућност".
– Као предсjедник Скупштине Црне Горе, увиjек и на сваком мjесту, снажно дижем глас против свих ригидних и националистичких политика, коjе су довеле до ужаса 90-их година – казао је Бечић.

– И 77 година након ослобођења логора Аушвиц, тешко jе говорити о страхотама Холокауста, Ипак, морамо се присjетити да Холокауст ниjе нешто што се десило само Jевреjима. Ужаси Холокауста су се десили и у бившоj Jугославиjи у Jасеновцу за коjи кажемо да jе наш балкански Аушвиц, у коме су усташки злочинци превазишли своj њемачки узор, не смиjемо заборавити ни логор Стара Градишка, Ђаково, и друге у НДХ; Саjмиште и Топовске шупе, у окупираноj Србиjи, на коjима су Jевреjи побиjени од стране Вермахта, jош приjе одлуке о "коначном рjешењу", не смиjемо заборавити кеj у Новом Саду, гдjе су мађарски окупатори бацали мушкарце, жене и дjецу у залеђени Дунав итд – казала jе Офнер Бокан.

Због човjечности коjа jе одувиjек постоjала Црна Гора jедна је од риjетких европских држава у коjоj jе Јевреја било више на крају него почетку рата, казала је она.

Пренео осјећања преживјелих на сликарско платно

Изложба "Из пепела бола и безнађа, вихор наде даде живот сjемену човjечанства" настала је на идеју Жоел Туил.

– Познавајући моје стваралаштво он ми је предложио да опишем на неки начин осјећања 600 људи преживјелих током Холокауста који су се окупили на једном мјесту, чему је он присуствовао. Радови су нстајали двије године – казао је за "Дан" Ковачевић.

Током разговора Бечића, Офнер Бокан и врховног рабина Црне Горе Луциана Моше Прелевића оциjењено је да антисемитизам не може и не смиjе толерисати, те закључено да jе у Црноj Гори стран сваки његов облик.

image

Ковачевић стварао слике двије године

-С.Ћ.

Офнер Бокан и Бечић су симболично у холу Скупштине запалили шест свиjећа у знак сjећања на шест милиона страдалих Jевреjа, од чега, милион и по дjеце.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:06