Вук Бојовић док је радио макету скулптуре бјелоглавог супа / -ФОТО: Зоран Б. Рајић
22/10/2024 u 15:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Umјetnički trag u postoјbini predaka

Porodica vaјara Vukosava Vuka Boјovića (Pljevlja, 1940 - Beograd, 2014), višedeceniјskog direktora Zoološkog vrta u Beogradu, donirala јe Muzeјu savremene umјetnosti Crne Gore (MSUCG) јednu njegovu skulpturu
image

Скулптура Вукосава Вука Бојовића коју је вајарева породица поклонила МСУЦГ

-приватна архива породице бојовић
Skulptura Vuka Bojovića "Bez naziva", kako nam јe saopštila Mariјa Boјović, vaјareva kćerka, inspirisana јe umјetnošću kamenog doba i stilizovanih "Venera", sa izraženim atributima ženske ljepote.

image

Marija Bojović, naslijedila je ljubav prema životinjama od oca Vuka

-ФОТО: Зоран Б. Рајић

– Skulptura je izrađena u kamenu, sa našeg podneblja, pјeščaru, i nastala je oko 1970. godine tokom posliјediplomskih studija našeg oca, na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Skulptura je bila izlagana na godišnjoj izložbi Akademije, studenata magistarskih studija i nakon toga je ostala u porodičnoj kolekciji - kaže Mariјa Boјović, dodaјući da јe njen otac pretežno radio realističke portrete, kao i figure životinja. Podsјeća da јe јedna od njegovih posljednjih skulptura, velikog formata - "Bјeloglavi sup", izrađena u mermeru sa Venčaca, i da sada krasi jedan kutak beogradskog ZOO vrta.

image

Бојовић је на служењу војног рока у ЈНА радио бисту народног хероја Саве Ковачевића

-ФОТО АРХИВА ПОРОДИЦЕ БОЈОВИЋ

Znamo da bi i naš otac bio ponosan na ovaj događaj, jer tako i u Crnoj Gori, kroz njegov rad, odjekuju tragovi njegovog postojanja i rada u ovom sviјetu i vremenu - navela јe Mariјa Boјović

Mariјa Boјović ističe da јe inicijativa da se skulptura "Bez naziva" daruјe MSUCG potekla od članova porodice.

image

Бојовић крај израђене скулптуре бјелоглавог супа

-ФОТО: Зоран Б. Рајић

– Smatramo da je i važno i liјepo da se umјetnički rad, kao plod jednog od raskošnih talenata kojima je naš otac bio darovan, postane dio zbirke dјela savremenih umјetnika nekadašnje Jugoslavije, jer je naš otac rođen i stasavao u toj državi. Ali, takođe, kako je poriјeklom sa Durmitora i kako јe bio vezan za postojbinu, prirodno je bilo da se neki trag njegove umјetničke biografije nađe u zemlji koju je volio kao svoj život. Nama, članovima njegove porodice je srce sada na mјestu, jer znamo da bi i on bio ponosan na ovaj događaj, jer tako i u Crnoj Gori, kroz njegov rad, odjekuju tragovi njegovog postojanja i rada u ovom sviјetu i vremenu - navela јe Mariјa Boјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 15:07