Sem Durent / -FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ
10/09/2024 u 12:56 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Umјetničko viđenje nesvrstanih

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore organizator јe samostalne izložbe američkog umјetnika Sema Durenta, koјa će biti otvorena večeras, 10. septembra u 20 časova u Galeriјi MSUCG. Izložba јe naslovljena "Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja". Kustoskinja izložbe je Natalija Vujošević, a izložba će trajati do 10. oktobra
image

Визуал за изложбу

-МСУЦГ
Durentova izložba predstavlja kontinuitet umjetnikovog interesovanja za Pokret nesvrstanih i postkolonijalni period, te ukršta umjetnička djela iz Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, sa novima djelima Sema Durenta. Umjetnik je selektovao 25 radova iz kolekcije, koja prikazuju različite aspekte zajedničkih aktivnosti – od poljoprivrednih radova i kulturnih okupljanja do radničkih protesta i antikolonijalnih borbi. Jedan od ključnih elemenata izložbe je svijetleći natpis "Drugačiji svijet je moguć", poznati moto Svjetskog socijalnog foruma, koji se postavlja kao pitanje, izjava i poziv na akciju.

U središnjem dijelu galerije, Durent će predstaviti svoj novi rad – maketu parka Petrovića, nekadašnjeg doma Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja "Josip Broz Tito", a sada sjedišta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu prati publikacija s tekstovima Bojane Piškur i Natalije Vujošević, te intervju s umjetnikom.

Durent je interdisciplinarni umjetnik čiji se radovi bave različitim društvenim, političkim i kulturnim pitanjima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 15:48