”Штиглићи” пробили лед за пијанисте / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
18/05/2021 u 14:40 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ВИВУМ: Заједнички подухват наставника и ђака

Први у серији концерта ученика пет средњих музичких школа у оквиру проjекта "ВИВУМ" – "Вриjедности и врлине у музици" одржан је у Подгорици, у камерној сали Музичког центра Црне Горе

Мали број слушалаца због епидемиолошких мјера могао је уживо да испрати наступ, али је зато бројнија публика имала прилику да ужива у музицирању у директном преносу на Јутјуб каналу Умјетничке школе за музику и балет "Васа Павић".

Поред ученика ове школе публика је имала прилику да чује и талентоване средњошколце из школа "Андре Навара", "Дара Чокорило" (Никшић), "Вида Матјан" (Котор) и Музичке школе Тиват.

Концерт су отворили чланови клапе "Штиглић" (ученици школе "Васа Павић"), отпјеваши пјесму "Захвалност", за коју су текст написале њихове школске другарице Софија Мусић и Нађа Беговић, а музику чланови клапе Сава Булатовић и Петар Милачић. Поред њих клапу "Штиглић" чине и Јован Спалевић, Антон Лекочај, Петар Булатовић, Лука Лукић, Вук Радуновић и Димитрије Капичић.

Пјесма је настала на часу, објаснио је Петар, а у компоновању је младим ауторима помогао њихов професор, композитор Миливоје Пићурић.

– Као људи који су на почетку каријере наступ у оваквој сали и пред публиком значи много. Музичари без публике нису ништа. Ако немамо коме да презентујемо наш рад, некад нема ни смисла то што радимо. Музичари зависе од публике, није битно гдје и како, битно је само да наш рад неко уочи – казао је Петар Милачић.

Учесници концерта у Музичком центру

На концерту су наступили ученици Марк Иванов, Иван Бурић, Данијела Крстовић, Мартина Ковачевић, Ања Секулић, Јована Павловић, Димитрије Кнежевић, Ања Миљеновић и Тања Бердек. У камерној сали МЦ имали смо прилику да чујемо и Горана Челановића, Вука Радуновића, Лолу Станишић, Ирину Клакор, Јока Мићковића, Димитрија Кнежевића, Милену Драшковић, Матију Зиројевића, Атину Денда, Вјеру Радуловић, Василија Бесараба, Сава Булатовића, Петра Милачића, Јована Спалевића, Антона Лекочаја, Петра Булатовића, Луку Лукића и Димитрија Капичића.

На концерту се представила и Вјера Радуловић, која је извела тему "Шиндлерова листа" Џона Вилијамса. Талентована Которанка представила се и као дио трија и соло.

– Ово је још једно искуство. Како нас овдје има из пет школа имамо могућност да чујемо како звуче наши вршњаци, што много значи – казала је Вјера, која је освојила неколико "Лира" на републичким такмичењима претходних година.

"ВИВУМ" је наставничка иницијатива подстакнута идејом професорке клавира Јелене Кривокапић. Пројекат се припрема већ неколико мјесеци, од одабира композиција до завршних концерата, казала је она.

– Циљ овог пројекта је био да окупимо наше средње музичке школе и да се наши ученици друже и заједно наступају, мимо компетитивне атмосфере, у којој иначе наступају. Било је изазовно организовати концерте с обзиром на ситуацију, али мислим да смо успјели – каже она.

Кривокапић је истакла да је Музички центар пружио спонзорство "ВИВУМ" пројекту, наглашавајући да за младе музичаре много значи наступити у сали намијењеној пофесионалном музицирању.

Најавила је и да се пројекат "ВИВУМ" неће завршити након планираних концерата 29. маја у Никшићу и 5. јуна пред тиватском публиком.

– Пандемија је пред музичку заједницу поставила огромне изазове, а и пројекат "ВИВУМ" један је од начина да се они превладају. Постоји ентузијазам и огромна воља да се ово настави – каже Кривокапић.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 23:14