ЦСО и Калајџијев / ДАН
04/06/2021 u 15:36 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски симфонијски оркестар полетним и лијепим мелодијама освојио публику

Оркестар мора доживљавати више "диригентских руку", музичких идеја из различитих држава. То су драгоцјена искуства. То се данас тако ради – каже Маревци

Могло би се рећи да је младост повезница синоћног концерта Црногорског симфонијског оркестра (ЦСО) у Подгорици. Оркестром, једним од најмлађих у региону и Европи (по младим члановима и постојању ансамбла) дириговао је Ветон Маревци, један од најмлађих диригената у Хрватској и региону, иза којег је, иако му је 29 година, већ завидна и обећавајућа каријера. Као солиста представио се Георги Калаjџиев, који има тек 26 година.

Концерт састављен од прелијепих мелодија из три различите епохе отворио је управо Калајџијев, који је с колегама извео Вивалдијев Концерт за фагот, гудаче и континуо у е-молу. Програм је настављен Вагнеровом симфониjском поемом "Зигфридова идила", Моцартовом "Хафнер симфониjом бр. 35".

Млади диригент је похвалио наш оркестар истичући да својим полетом и жељом за напретком надокнађује све оне недостатке које се код "младих" ансамбала подразумијевају. Управо су композиције које је публика могла чути по њему права мјера за ЦСО.

Фагот у солистичкој улози

Прилика да наступи са ЦСО, чији је дио од 2018. године, фаготисту Георгиjа Калајџиева је испунила радошћу.

– Код нас влада породична атмосферу и онда то пружа посебну слободу и сигурност. Кад изађем на сцену знам да ће моје колеге дати максимум и ја ћу моћи да уживам у музици – каже он.

Фагот није шире познат као солистички инструмент, па му прилика да свира као солиста чини посебну част. Овај концерт не сматра само својом, него прије свега приликом да наша публика чује фагот у солистичкој улози.

– Концерт, као и пробе, протекле су у одличној атмосфери. Оркестар је жељан рада и наступа – истиче Калајџиев.

Маревци коjи се сматра jедним од наjперспективниjих младих диригената у Хрватској, титулом коју је завриједио концертном каријером која траје од 2015. на оба фронта, (оркестарски и хорски диригент) наглашава да сарадњи са гостујућим диригентима нема мане, јер је значајно да се оркестар сусреће са различитим гледиштима музике и дириговања. Наравно, није на одмет имати маестра који се свакодневно посвећује свим аспектима оркестарског музицирања.

– Оркестар мора доживљавати више "диригентских руку", музичких идеја из различитих држава. То су драгоцјена искуства. То се данас тако ради – каже Маревци.

Он је досад дириговао готово свим важним оркестрима у Хрватској, а паралелно његује и хорску каријеру. У музику је ушао као члан хора, наставио као асистент хорским диригентима, а данас је шеф хора у Опери у сплитском ХНК.

То "музицирање" у оба смјера има за циљ да постане спреман да једног дана лагодно влада највећим вокално-инструменталним пројектом, односно опером.

– Људски глас је најсофистициранији инструмент. Код опере имате све - окестар у "рупи", хор и солисте на позорници, то је све компликовано и обично дуго диригент мора бити фокусиран и сабран – открива свој циљ Маревци.

Тек ћемо видјети какав је утицај имала пандемије на музичку сцену, одговара млади диригент на неизоставно питање у вези са Ковид -19.

– Сви ћемо пратити највеће државе попут Њемачке, која има велики број оперских кућа, музичара, пјевача и окестара, да видимо како ће издржати смањење буџета. Да ли ће сви моћи да добијају редовне плате као до сада. Али, класичне музике ће и даље бити, она ће испуњавати срца и душе, а у којој мјери, то ћемо видјети – закључио је он.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:27