Tamara Vujović / - FOTO: MKM
01/07/2024 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Intenzivnija saradnja sa Zajednicom opština u cilju razvoja kulture na lokalnim nivou

Predstavnici Ministarstva kulture i medija i Zajednice opština Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji čiji je cilj intenzivnija saradnja i razvoj kulture na lokalnom nivou, u skladu sa Nacionalnim programom razvoja kulture i Zakonom o kulturi.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović  podsjetila je da su Ministarstvo kulture i medija i Zajednica opština Crne Gore pokrenuli inicijativu u februaru 2024. godine kako bi unaprijedili kulturu na lokalnom nivou, u skladu sa Nacionalnim programom razvoja kulture 2023–2027.

- Razvoj kulture na opštinskom nivou je jedan od glavnih strateških prioriteta Ministarstva kulture i medija, zbog značajnog potencijala crnogorskih opština u ovoj oblasti. Rad opštinskih javnih ustanova kulture značajno utiče na stanje kulture u cijeloj Crnoj Gori, te je neophodna kontinuirana saradnja Ministarstva kulture i medija sa lokalnim upravama - navela je Vujović.

Poručila je da će Ministarstvo intenzivirati saradnju s opštinama u cilju uspostavljanja sistema planiranja i upravljanja kulturom na lokalnom nivou, kako bi se efikasno implementirao Zakon o kulturi.

- U maju 2024. godine, formirana je Radna grupa za izradu Modela opštinskog programa razvoja kulture, koja je kreirala nacrt modela i uskoro će ga predati Zajednici opština za konačno usvajanje - kazala je Vujović.

Vujović: Kulturna diplomatija stvara autentične i trajne odnose među narodima

Predstavnici Zajednice opština izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti ispunjavanja obaveza lokalnih zajednica i njihovih zakonskih obaveza u vezi sa finansiranjem lokalnih javnih emitera. Do sada su lokalne samouprave imale autonomiju u određivanju iznosa finansiranja za lokalne javne emitere.

Međutim, novim zakonskih rješenjem su uvedene skale koje precizno određuju iznose finansiranja, što može potencijalno predstavljati izazov za lokalne zajednice – da usklade svoje budžete sa novim propisima.

Sagovornici su istakli važnost bliske saradnje kako bi se pronašlo rješenje.

- U tom pogledu, iniciraćemo sastanak između predstavnika Zajednice opština i našeg Direktorata za medije, kako bismo zajednički razmotrili moguće načine za prevazilaženje potencijalnih izazova. U Ministarstvu kulture i medija kontinuirano sarađujemo sa Zajednicom opština, koja nam služi kao ključni saveznik u ostvarivanju naših ciljeva - zaključila je Vujović.

Ministarka je dalje pojasnila da će razmatrati situaciju, i identifikivati specifične probleme sa kojima se suočavaju pojedine opštine, kako bi zajednički pronašli rješenja, uz neupitno poštovanje Zakona o AVM uslugama. Cilj nam je održivo finansiranje lokalnih javnih emitera bez ugrožavanja lokalnih budžeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 22:24