Бранко Вуковић / -ФОТО: УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА
23/06/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић и Вукановић међу изабранима

Поред личне сатисфакциjе, сигуран сам да је ово допринос даљоj популаризациjи књижевности за дjецу у Црноj Гори, коjа има богату и дугу традициjу - каже Вуковић

Друштво пријатеља књиге "Мали принц" организатор је Међународног дјечјег фестивала "Везени мост" у оквиру којег се додјељује и регионална награда "Мали принц" за најбољу дјечију књигу (Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија). И током овогодишње, 18. издања манифестације "Везени мост" у Тузли, својеврсне смотре дјечјијег стваралаштва, као и стваралаштва за дјецу, биће додијељена награда "Мали принц".

Ове године ће црногорску књижевну сцену представљати чак два аутора који су ушли у избор за ово признање. Ријеч је о Слободану Вукановићу са књигом "Мало позориште" и Бранку Вуковићу са збирком "Рајичњак". Селектор за Црну Гору био је проф. др Драшко Дошљак.

Подстицај свима који се баве дјечјом књижевношћу

Бранко Вуковић каже да му је изузетна част што је његова књига кандидована за награду "Мали принц".

– Не треба посебно указивати на значаj коjи фестивал "Везени мост" у Тузли већ пуних 18 година има у заступању књижевности за дjецу у циjелом региону. То jе већ познато. Бити номинован за награду "Мали принц" и наћи се у овако одабраном друштву заиста представља част, и сjаjна jе прилика за промоциjу стваралаштва црногорских аутора у протеклоj години. Овакви и слични поводи, поред личне сатисфакциjе аутора, сигуран сам да доприносе даљоj популаризациjи књижевности за дjецу у Црноj Гори, коjа има богату и дугу традициjу, и даjу позитиван мотивишући импулс новим младим писцима за наjмлађе, коjи тек долазе. То jе и jедан од кључних циљева рада Удружења црногорских писаца за дjецу и младе, чиjи сам члан - каже Вуковић.

БиХ књижевност представљаће књиге "И кад одрастеш" Исмета Бекрића и "Мали принц ми у сну рече: твоjа прича нек потече" Бисере Аликадић које је одабрала селекторка др Мелида Траванчић. Селекторка за Хрватску др Марина Габелица, номиновала jе књиге "Змаjеви коjи не лете" Иване Шоjат и "Школа на рубу памети" Томислава Загоде. Србиjу ће, према одлуци др Зоране Опачић представљати књиге "Црна птица" Александре Jовановић и "Загрли месец" Данице Богоjевић.

Номиновани писци окупиће се у октобру у Тузли на овогодишњем "Везеном мосту", гдjе ће им бити уручене Плакете за номинациjу и гдjе ће на завршноj фестивалскоj вечери бити уручен и Мали принц за наjбољу дjечjу књигу обjављену у ове четири државе у 2020. години. Награду чини бронзана статуа Малог принца, рад академског ваjара Енеса Сивца, плакета и новчани износ. О награди ће, поред четири селектора, одлучивати и пета чланица жириjа, професорка Максида Хаџихасановић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:06