Ликовни и литерарни радови у холу КИЦ-а привукли пажњу дјеце и одраслих / -живана
27/04/2021 u 22:16 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дани Драгана Радуловића: Дјечак који из ината није одрастао, a многе je надрастао

Наредне године бића установљена награда с именом Драгана Радуловића
Прво издање манифестације „Дани Драгана Радуловића одржава се под мотом „Дијете је човјек важан!”, који је уједно и тема ликовног и литерарног конкурса за основношколце. На свечаном отварању одржаном у КИЦ-у „Будо Томовић”, јуче су саопштена и имена првих, најуспјешнијих учесника конкурса.
Најбољи ликовни одговор на тему дала је Теодора Ратковић (ОШ Радојица Перовић”), друго мјесто припало је Ксенији Јаблан (ОШ „Сутјеска”), а треће Тамари Тодоровић (ОШ Полица, Беране). Стручна комисија која је оцјењивала ликовне радове радила је у саставу Маша Влаовић, Синиша Радуловић и Драган Берилажић. На конкурс је приспјело 366 радова, а 48 најбољих може се видјети у холу КИЦ-а, на изложби коју је отворила Влаовићева. Учесници ликовног конкурса били су ученици од првог до четвртог разреда основне.
Најуспјешније литерате у двије старосне групе - V и VI разред, и VII, VIII и IX, одабрала је стручна комисија у саставу Душанка Поповић, Светлана Калезић Радоњић, Валентина Кнежевић, Огњен Радуловић и Тијана Ракочевић. На конкурс је приспјело 270 састава, а одабрано је шест најбољих. Тако је прво мјесто у млађој категорији освојила Николина Раковић (ОШ „Владика Данило”), друго мјесто Катарина Радовић (ОШ „Милорад Муса Бурзан”), а треће Петра Гагрић (ОШ „Др Драгиша Ивановић”). Међу старијима најуспјешнији је био Никола Лаковић (ОШ „Павле Ровински”), друго мјесто припало је Хелени Кнежевић (ОШ Недакуси, Бијело Поље), док је треће мјесто освојила Дуња Савовић (ОШ „Саво Пејановић”).
Синоним за доброту и племенитост
О значају и дјелу Радуловића говорили су Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, Стеван Копривица, директор Градског позоришта и изузетно надахнутo Радојица Булатовић.
Овом приликом Вуковић је истакао како је Радуловићева поезија имала велики утицај на његово дјетињство, а да је његово име и данас синоним за доброту и племенитост.
Копривица је истакао како је Радуловић, и као пјесник и као телевизисјки стваралац, увијек радио за мале људе, увијек истичући да је „дијете човјек важан”. Подсјећајући на признања за ТВ и књижевно стваралаштво, Копривица је додао и да је Радуловић дјечак који из ината није одрастао, иако је многе надрастао. Притом, увијек увиђајући да је стваралаштво за малог човјека - дијете, изузетно важно. Приказан је и кратки колажни филм састављен од сјећања Љубивоја Ршумовића, Пера Зупца, Шима Ешића, Душка Трифуновића, Мире Алечковић, Моша Одаловића, Горјана Петревског, Тода Николетића и Милана Караџића.

Током јучерашњег свечаног отварања манифестације, које је водила глумица Дубравка Дракић, најављено је да ће наредне године бити установљена и награда с именом Драгана Радуловића за најбоље књижевно дјело за дјецу и младе. Иначе манифестација је покренута у знак сјећања на једног од најзначајнијих дјечјих црногорских писаца, и његов 70. рођендан који би прославио ове године да је жив. Али, и да се укаже на значај књижевности за дјецу и младе у савременом друштву.
Јуче је у склопу „Дана Драгана Радуловића” у Народној библиотеци „Радосав Љумовић” одржано рецитаторско вече, на коме су ученици подгоричких основних школа говорили поезију овог чувеног црногорског писца за дјецу.
Манифестација се наставља данас округлим столом „Моћ и улога књижевности за дјецу и младе у савременом друштву”. Округли сто почиње у 10 часова у Музејима и галеријама Подгорице, а имаће три панела - књижевнотеоријски, педагошко-психолошки и стваралачки - ауторски.
Манифестација завршава вечерас програмом „Ја бих да питам писца” који почиње у 18 часова у НБ „Р. Љумовић”, а учествоваће књижевници Тоде Николетић, Шимо Ешић, Драгана Кршенковић Брковић и Дејан Ђоновић. Организатори манифестације су Секретаријат за културу и спорт Подгорице и Фондација „Драган Радуловић”.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:40