Милош Шобајић: вјечито стремио да у мраку пронађе свјетло, а у страху храброст / Dan
24/04/2021 u 23:04 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сликар Милош Шобаjић преминуо у Београду

Вјечито стремио да у мраку пронађе свјетло
Познати српски и европски сликар Милош Шобаjић преминуо jе у 76. години, у Београду.

Своjа дјела Милош Шобаjић jе представио на више од 80 самосталних изложби широм свијета и учествовао jе на око 500 групних изложби. Његова дјела налазе се у Народном музеjу и Музеjу савремене уметности у Београду, као и у више десетина музеjа у земљи, региону и свијету. Руска Дума га jе наградила 2018. орденом Почасног госта, а 2019. додијељена му jе Златна медаља Републике Србиjе за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

Након одликовања руске Думе постаjе и члан Удружења умјетника Русиjе. Добитник jе и низа признања у Србиjи: Златни орден Републике Србиjе за достигнућа у уметности, Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда „Миша Анастасиjевић” и др.

Изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобаjића недавно jе отворена Галериjа Комбанк дворане у Београду.
Милош Шобајић је рођен 1945. године у Београду. Основну и средњу школу jе похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао је у Првоj Београдскоj гимназиjи, 1964. године. Завршио jе Академиjу ликовних уметности у Београду 1970, да би се двије године касниjе преселио у Париз.

Објавио је књиге „Сликаj и ћути”, а ове године му је изашла аутобиографиjа „Моjих девет живота”.

Отац га навео на сликарство
Шобајић је у разговору за „Дан” једном приликом рекао да му је отац, још као малом, рекао да ће бити сликар, јер је као диjете стално цртао.

– Тата ме jе навео на то. Имам негдjе кутиjу цртежа коjе jе сакупљао од моjе пете године. Свима jе то показивао. Инсистирао jе на томе да jа jедино могу да будем сликар и ништа друго... Питао сам оца када ме jе наговарао да одем на академиjу колико зарађуjе Мило Милуновић. Одговорио ми jе: „Више од Тита”. Е, рекох, онда одох и jа. Тада сам волио паре... - присjетио се Шобаjић.


Предсједник Србиjе Александар Вучић у телеграму породици, приjатељима и поштоваоцима Шобајићевог рада умјетника је назвао „jедним од наjвећих сликара нашег доба”. Он је нагласио да jе Шобаjић „своjим ликовним изразом обогатио, узбуркао и умногоме промијенио умјетничку сцену Европе и свијета”.

– Децениjама су његова визионарска дјела представљала огледало цивилизациjе и времена у коjем живимо, а монументална платна су непоколебљиво, неуморно, чак пркосно приказивала све наше страхове, прикривена и огољена зла и лицемјерjе данашњег свијета, изгубљеност човјека у мору савременог ништавила, али увијек и вјечито стремљење човјека да у мраку пронађе свјетло, у страху храброст, а у празнини – пуноћу живота – наводи се у саопштењу.

Шобаjић је био велики прегалац и плодан у свом аутентичном стваралаштву, а дјела коjа jе оставио наjбољи су свједок несвакидашњег раскошног талента, навела је министарка културе Србије Маја Гојковић.

У интервјуу за „Дан” Шобајић је нашем новинару М. Његушу говорио о плановима за подизање музеја, о селидбама својих предака Шобајића поријеклом из истоименог села крај Острога.

Како је тада испричао велики умјетник, његови преци су са богатством које су стекли у Србији, а кад су се вратили у Црну Гору, искористили су га у племените сврхе. Отворили су прву библиотеку, први биоскоп, прво позориште, први часопис, први оркестар у Црној Гори, подсјетио је он.

Како је тада рекао „без резерве, сматрам Дада Ђурића највећим сликаром”.

– Дадо Ђурић, Цетињанин и Београђанин и Парижанин, наjвећи је сликар на свиjету – рекао је тада Шобајић.

Присјетио се дружења са Урошом Тошковићем, који му је када су се први пут срели приjе више од 40 година по хороскопском знаку „прорекао” да ће што стариjи, бити богатиjи.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 21:12