/ Фото: SHUTTERSTOCK
18/10/2021 u 19:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли је лимунада баш идеалан напитак у борби против грипа и прехладе?

Заслађени и прерађени сок не даје никакву стварну нутритивну корист, тврде стручњаци

Kонзумирање веће количине течности током прехладе или грипа кључно је за хидратацију организма, али се поставља питање колико је лимунада као напитак ефикасна. Одговор није тако једноставан.

Амерички центри за контролу и превенцију болести препоручују конзумирање течности за време прехладе и грипа како би се спријечила дехидратација.

Недостаци конзумирања лимунаде

Како кажу стручњаци, конзумирање заслађених напитака, попут лимунаде, може да дјелује као добар начин да останете хидрирани, али то није тако једноставно.

У поређењу са цијелим воћем, заслађени и прерађени сок не даје никакву стварну нутритивну корист и може да буде једноставан начин за безумно конзумирање великих количина непотребног додатног шећера, наводе они. 

Kада смо болесни и губимо тјелесне течности, знојем, повраћањем илидијарејом, губимо и електролите, због чега је важно да уносимо веће количине течности.

Стручњаци кажу да и даље можете пити лимунаду, али чак и лимунада направљена од свјеже цијеђених лимуна не даје значајну количину електролита који су вам потребни.

Да ли витамин Ц у лимунади може да помогне у лечењу прехладе и грипа?

Постоје опречни докази о томе да ли витамин Ц може заиста да подстакне имунолошки систем и одбрани га од штетних вируса и бактерија.

Међутим, метаанализа девет клиничких испитивања открила је да је већа доза витамина Ц, конзумирана на почетку прехладе, смањила трајање болести и умањила њене симптоме.

Упркос томе, добробити витамина Ц произлазе из свакодневног дуготрајног узимања, а не само ако је нетко већ болестан.

Само зато што нема доказа који указују на то да лимунада може да лечити грип, то не значи да би требало да је избјегавате. Наравно, као и у свему, умјереност је од пресудног значаја.

Америчко Удружење за срце препоручује женама да не конзумирају више од 25 грама додатног шећера дневно, док мушкарцима ограничава унос на 36 грама.

Ако желите да избјегнете вишак шећера, Сидоренков препоручује да сами направите лимунаду са свјежим лимуном, умјесто да је купујете готове, и да у њу не додајете шећер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:10