Ilustracija / Shutterstock
28/07/2024 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Simptom tipičan za ljeto i vrućine može da bude skriveni znak dijabetesa

Veliki broj ljudi u svijetu boluje od šećerne bolesti, ali ono što je zapravo zapanjujuće je da mnogi nisu ni svjesni da žive sa ovom hroničnom bolešću.

Stoga je ključno biti svjestan mogućih znakova upozorenja.

Jedan uobičajeni simptom dijabetesa lako može da se pomiješa sa posljedicom vrućina.

Zdravstvene organizacije kao što je National Health Service navode pretjeranu žeđ kao upozoravajući simptom dijabetesa. Ovaj simptom je uzrokovan nakupljanjem viška glukoze u krvi. Zbog toga bubrezi moraju više da rade da bi filtrirali i apsorbovali višak šećera.

Ako bubrezi ne mogu da ga apsorbuju dovoljno brzo, višak šećera završava u mokraći, povlačeći tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije i žeđi. Visok nivo šećera u urinu uzrokovane dijabetesom takođe mogu da rezultiraju slatkim ili voćnim mirisom urina.

Ovi naizgled zdravstveni simptomi zapravo ukazuju na psihički disbalans

Višak šećera često može da dovede do dehidratacije, tjerajući osobu da konzumira više vode i samim tim češće mokri.

Iako je tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nepoznat, dijabetes tipa 2 se često povezuje sa faktorima poput gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti, iako je objavljeno da može da bude i nasljedan.

Prevencija i ostali znakovi

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućava brzu medicinsku intervenciju. Iako ne postoji lijek za dijabetes, dostupni su tretmani za ublažavanje simptoma.

Ostali znakovi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju uključuju: osjećaj jakog umora, nenamjerno mršavljenje, svrab u određenim djelovima tijela, posjekotine ili rane kojima je potrebno više vremena da se zacijele i zamagljen vid, piše Klix.ba, a prenosi N1 Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 15:26