Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
31/07/2024 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Simptomi flirta, podvrste omikrona koji je sada aktivan

Korona virus je i dalje sa nama, za to je odgovorna podvrsta omikrona - flirt. Direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović iz Srbije objasnila je koje su karakteristike flirta i kada treba da se obratimo ljekaru.

Američki predsjednik, domaći političari, kao i sportisti na Olimpijskim igrama, bili su pozitivni na korona virus. U nedjelji za nama je i u Srbiji svaka četvrta testirana osoba imala pozitivan test – testirano je 1.207 osoba, a pozitivnih je 306 u svim starosnim grupama.

Trenutno je najzastupljenija podvarijanta omikrona – flirt

Direktorka Instituta „Milan Jovanović Batut“ prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da podaci iz regiona i sa teritorije evropskih zemalja, pokazuju da je došlo do skoka u broju zaraženih naročito u ljetovalištima u Grčkoj i Italiji.

Ističe da kada još uvijem nema potrebe za bilo kakvim dodatnim mjerama, treba preduzeti individualnih mjera zaštite.

- Posebno apelujem na sve osobe koje boluju od određenih hroničnih bolesti da u tim slučajevima obrate pažnju ukoliko je neko prehlađen ili ima takozvanu vrstu ljetnjeg gripa, da pomisli ipak na kovid koje je tu sa nama, ukazala je dr Jovanović.

U Grčkoj se pojavila nova varijanta korona virusa

Karakteristike flirta

Podvarijanta omikrona koja je trenutno u opticaju, flirt, se veoma brzo prenosi i zaobilazi stečeni imunitet, bilo da je neko preležao kovid 19 ili bio vakcinisan.

Simptomi podsjećaju da simptome gripa i javljaju se pet do šest dana od kontakta sa zaraženom osobom, navodi dr Jovanović.

- Ako neko osjeti da ima bolove u zglobovima, da ima blago povišenu temperaturu, možda bolove u grlu, potrebno je ipak da ostane kući, da odleži nekoliko dana i to je proces liječenja. Ukoliko, naravno, dođe do komplikacije, jer je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti, treba posjetiti ljekara i prema indikacijama ljekara se i obavlja testiranje, navodi direktorka „Batuta“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:01