/ GETTY IMAGES-YURI ARCURS PEOPLEIMAGES.COM
15/10/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dermatolozi nas savjetuju kako se bira najbolja hidratantna krema za zrelu kožu

Kako se vaša koža mijenja i postaje zrela, tako bi trebalo da se mijenja i način na koji brinete o njoj. Hidratantna krema bi trebalo da postane osnova vaše rutine njege kože već u dvadesetim godinama, ali kada se pojave prvi znaci starenja, tada se mijenjaju pravila igre.

Zrela koža zahtijeva da vaša hidratantna krema bude pravilno odabrana, onako kako savjetuju dermatolozi, da bi zadovoljila jedinstvene potrebe kože koja stari.

Ukoliko pratite sledeća 3 koraka prilikom kupovine hidratatne kreme, velika je vjerovatnoća da će vas efekti novog kozmetičkog proizvoda zaista oduševiti.

Potražite klinički dokazane formulacije

Jedna od najvažnijih stvari, a koju tako često zanemarujemo, jesu klinička ispitivanja o efikasnostineke kreme. Zašto je ovo toliko važno kada se bira najbolja hidratantna krema za zrelu kožu? Kao tvrdi dermatolog, dr Withney Bowe, mnogi brendovi oslanjaju se na podatke i dokaze koji su već prikupljeni o moći pojedinih sastojaka, ali ne ispituju kakvo je finalno dejstvo samog preparata koji su napravili. Dakle, ako vam neko predstavlja kremu za lice i priča samo o moćima jednog sastojka – vrlo je vjerovatno da nije testirao efikasnost same kreme.

"Da biste bili sigurni da je vaša hidratantna krema efikasna, birajte proizvode koji su prošli kliničko testiranje ", kaže dr Withney Bowe.

Potražite hidratantne kreme sa humektantima i lipidima

Kako starimo, naša koža počne da proizvodi manje nekih ključnih sastojaka poput hijaluronske kiseline i ceramida. Upravo stoga naša zrela koža može biti sklonija dehidraciji i isušivanju.

"Dobra hidratantna krema za zrelu kožu će sadržati i humektante kao što je hijaluronska kiselina i lipide među kojima su najpopularniji ceramidi", savetuje Bowe.

Najdjelotvornija je kombinacija ove dvije vrste sastojaka. Jer, hijaluronska kiselina pomaže u privlačenju vlage u kožu, dok ceramidipomažu da se ta vlaga zatvori i sačuva.

Izbjegavajte mirise i eterična ulja

Zrela koža je osjetljivija i sklonija iritaciji, tvrde dermatolozi. I prirodni i sintetički mirisi, kao i eterična ulja, mogu povećati rizik od iritacije i alergijskih reakcija. Iz tog razloga, dr Bowe savjetuje izbjegavanje hidratantnih krema koje sadrže ove sastojke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 18:02