Njega lica / - SHUTTERSTOCK
27/09/2024 u 21:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dermatolozi ukazuju: Šest večernjih navika koje nisu dobre za kožu

Za kožu preko dana brinemo uglavnom hidratantnim kremama, serumima i sl. Ipak, ne treba zanemariti večernju i noćnu brigu o koži.

Ne perete lice

Dermatolozi tvrde da je jedan od najvećih grjehova prema koži odlazak u krevet bez dobrog pranja lica. Čak i ako ne nosite šminku, trebalo bi da operete lice svako veče. Vaša koža prolazi kroz fazu popravljanja i obnove tokom noći, a ostaci poput prašine, dima i proizvoda za negu kože mogu da začepe pore što dovodi do pogoršanja akni.

Premalo spavate

Spavanje manje od šest sati daje vašoj koži manje vremena da se sama popravi. Premalo sna može da dovede do više bora, pepeljastog tena i tamnih kolutova ispod očiju.

Nedostatak sna takođe može da poveća upalu i hormone stresa, a uz druge nedostatke za vaš sistem može da pogorša kožna stanja poput akni, piše The Healthy, a prenosi N1 Zagreb.

Najbolji protokol njege lica u pedesetim

Ne menjate jastučnice redovno

Spavanje na istoj jastučnici predugo moglo bi vašu kožu da izloži nekim prilično gadnim stvarima, kao što su bakterije, oljuštena koža i znoj. Dermatolozi preporučuju mijenjanje jastučnice barem jednom nedeljno, češće ako ste skloni aknama.

Preskakanje hidratantne kreme

Hidratantna krema pomaže svakom tipu kože, ne samo osobama sa suvom ili starom kožom. Ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama, potražite kombinaciju koja je napravljena za vas – neke formulacije sadrže sastojke koji mogu da vam pomognu u borbi protiv akni i da zadržite sjaj kože.

Preterano čišćenje

Pretjerano čišćenje kože ugrožava barijeru vlage i mikrobiom prirodnog zaštitnog sloja kože. Kad se korisne, prirodne bakterije očiste, osjetljiviji smo na infekcije, akne i isušenu kožu.

Spavanje na stomaku ili boku

Ako spavate na stomaku ili boku, gužvate nježnu kožu lica o jastuk, čineći je sklonijom borama zbog trenja od jastučnice. Mekša jastučnica može da pomogne, ali, osim ako ne možete iz zdravstvenih razloga (kao što je trudnoća), bolje za vašu kožu je ako se naviknete da spavate na leđima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 21:29