/ -SHUTTERSTOCK
17/07/2024 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dijeta za proširene vene: Hrana za lijepe noge

Pravilna ishrana za proširene vene je od velike važnosti. Postoje namirnice koje mogu da pogoršaju proširene vene, ali postoje i oni koji mogu da zaštite ljepotu ženskih nogu.

Dijeta za proširene vene: Pomorandže, kivi, vlakna

Vitamin C

Prije svega, ishrana za proširene vene treba da bude bogata namirnicama čije biološki aktivne supstance utiču na stanje krvi i krvnih sudova. Prvo, riječ je o hrani bogatoj vitaminom C. Ovaj vitamin, za kojim svi posežemo kada se prehladimo ili popupimo neki virus, ima još jedno korisno svojstvo – pomaže u smanjenju otoka i jačanju zidova krvnih sudova. Zbog toga je u ishrani za proširene vene na nogama neophodno uključiti namirnice kao što su kivi, crna ribizla, agrumi, paprika.

Biljna vlakna

Posebno mjesto u ishrani za proširene vene treba da zauzmu biljna vlakna – a to su namirnice kao što su lisnato povrće, ovsena kaša, sočivo, jabuke, celer. Činjenica je da biljna vlakna osiguravaju nesmetano funkcionisanje creva i eliminišu mnoge gastrointestinalne probleme. Uključujući tako uobičajenu bolest kao što je hronični zatvor.

Svako, čak i manje, "zaglavljenje" u gastrointestinalnom traktu trenutno stvara dodatni pritisak u nogama, što znači dodatni stres na vene. Ovo treba izbjegavati. Pa, dodatni bonus od konzumiranja biljnih vlakana u svakodnevnoj ishrani biće garantovani gubitak težine od nekoliko kilograma.

Dijeta za proširene vene: razblažite krv!

Pored namirnica koje jačaju zidove krvnih sudova, u ishrani za proširene vene spadaju i namirnice koje smanjuju zgrušavanje krvi. A samim tim sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. To su namirnice bogate kumarinom. Među njima su: bijeli i crni luk, limun, maslinovo ulje, trešnje, crvena ribizla.

Ako je moguće, hranu sa ove liste treba konzumirati svakodnevno. Uvedite u ishranu cimet, đumbir i ginko – ovi proizvodi se odlično nose sa problemom "guste" krvi.

Dijeta za proširene vene, čak i ako se striktno pridržavate svih korisnih savjeta, nije garancija da ćete se osloboditi bolesti. Pored pravilne ishrane, potrebno je konsultovati flebologa, posebne vježbe koje će pomoći u oslobađanju pritiska sa nogu i normalizaciji težine. Na kraju krajeva, osoba sa prekomjernom težinom je najlakša meta za proširene vene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 01:59