/ -SHUTTERSTOCK
27/09/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evo zašto dermatolozi vole ulje za lice sa vitaminom E

Vitamin E nipošto nije novina u svijetu kozmetike. Ne tako davno, ovaj sastojak je favorizovan u kozmetici za tinejdžere jer sprečava akne. Onda je preporučivano za kosu, jer joj čuva vlažnost i sprečava lomljenje. Antiage kozmetika? Savršen antioksidans koji sprečava bore.

Pa, zašto se još dvoumite oko toga treba li vam ovakav sastojak u vašoj rutini njege lica?

Za šta je dobro ulje vitamina E?

Vitamin E je prirodni antioksidans, i to mu je glavna prednost, tvrdi dermatolog Jennifer McGregor.Često se nalazi u hidratantnim kremama, a u kozmetici je zastupljen i u obliku ulja. Alfa-tokoferol je oblik vitamina E koji ljudi mogu da metabolišu i on se obično proizvodi sintetički, ali ga ima i u prirodnim sastojcima. Ulje avokada, bundeve i pšeničnih klica su odlični izvori vitamina, kako za lokalnu tako i za internu upotrebu.

Glavne prednosti vitamina E:

Pojačava barijeru kože

Čuva hidrataciju,

Zaglađuje kožu,

Antioksidans

Ko treba da koristi ulje vitamina E?

Uopšteno, svako sa suvom kožom. Vitamin E se ne preporučuje za osjetljivu kožu.

Koliko često možete da koristite ulje vitamina E?

Trebalo bi da koristite vitamin E samo jednom dnevno, najbolje noću, jer je obično previše gust da bi se koristio kao podloga za šminku.

Ulje vitamina E za suvu kožu

Glavna preporuka dermatologa jeste da ulje vitamina E uvedete u svoju rutinu ako vam je koža suva ili postaje suvlja zbog hormonalnih promjena tokom starenja. Evo šta možete da očekujete od ovog kozmetičkog sastojka:

Štiti lipidnu barijeru: Vitamin E održava lipide u vašoj koži, zbog čega zaštitna barijera ostaje netaknuta. Ovo sprečava isušivanje kože.

Održava kožu hidriranom: Vitamin E omogućava dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija vaše kože, mnogo duže od proizvoda bez njega.

Ubrzava zarastanje kože: Glavna prednost vitamina E je sposobnost da ubrza zarastanje oštećenja kože kao što su opekotine i rane i ti za čak 50 procenata.

On je antioksidant: vitamin E takođe nudi antioksidativne prednosti — pomaže u neutralisanju štetnih slobodnih radikala.

Umiruje kožu: Umiruje iritacije od akni, zagađenja i oštećenja od sunca.

Štiti od sunca: Vitamin E ima i foto-zaštitne funkcije

Kada ne treba koristiti vitamin E?

Kada se koristi u čistom obliku, u kapsuli i nanese direktno na kožu, vitamin E može izazvati reakcije poput dermatitisa, posebno ako imate tanku i osjetljivu kožu.Vitamin E se takođe smatra komedogenim, što znači da može začepiti pore i na kraju dovesti do izbijanja aknu. Zbog toga, oni koji su skloni aknama i izbijanju mogu smatrati da to pogoršava njihove simptome. Ako imate promjene na koži nakon upotrebe vitamina E, razgovarajte sa dermatologom.

Zaključak: Kako se koristi ulje vitamina E za njegu kože?

Ulje vitamina E je moćan antioksidans koji se nalazi u proizvodima za njegu kože i ljepote. Može pomoći u borbi protiv efekata slobodnih radikala, koji mogu dovesti do starenja i oštećenja kože. Vitamin E takođe ima antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smirivanju kože, što ga čini korisnim za stanja kao što su akne i suvoća. Pored toga, može pomoći u promovisanju prirodne barijere kože. Ako želite da iskoristite prednosti vitamina E za kožu, najbolje ga je koristiti lokalno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 17:02