/ GETTY IMAGES-RIDOFRANZ
06/07/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako povratiti elastičnost kože lica?

Kako da znate da gubite elastičnost lica? Odgovor je prilično lak – onoga trenutka kada primijetite prve fine linije i bore. Najprije se pojavljuju u uglovima očiju, potom pored usana, a onda na čelu.

Za to vrijeme, vaši kapci mic po mic počinju da se spuštaju, a oval lica postaje opušten. Na kraju, ni jagodice nemaju onu oštrinu koju su imale prije 35-te godine. Sve ovo su znaci koji kažu da je elastičnost kože lica počela da opada.

Šta možemo da uradimo? Naravno, jasno je – starenje je nemoguće izbjeći, pa samim tim i opšutanje kože lica. Dobre vijesti su da je sasvim moguće usporiti proces starenja.

Zašto gubimo elastičnost kože lica?

Tokom prirodnog procesa starenja, koža ima tendenciju opuštanja kada elastin (jedan od proteina) počne postepeno da se razgrađuje i postaje nedostatak. Elastin je protein koji zajedno sa kolagenom, (o kome do sada već sve znamo) gradi jedinstvenu nevidljivu potpornu mrežu za naše lice. Kako elastin i kolagen rade? Dok elastin ima mogućnost rastezanja, kolagen je nerastegljiv. Uvijek se nalaze jedan uz drugi zahvaljujući čemu naša koža ima mogućnost rastezanja i zatezanja, ali i čvrstinu. Kada elastin počne da se gubi, koža postaje suva, umorna i neelastična. Bez elastina, počinje opadanje i kolagena, zbog čega koža počne da se opušta. Dakle, za našu ljepotu i mladolikost važna su oba ova proteina.

Gubitak ovih porteina se događa u onom trenutku kada počnete da ulazite u perimenopauzu, jer jedan od ženskih hormona: estrogen zaslužan je za naš mladolik izgled. On je taj koji promoviše lučenje proteina koji održavaju kožu mladom i jedrom. Manje estrogena – manje elastina i kolagena – više bora. Srećom, postoje načini da kontrolišete elastičnost vaše kože.

Zašto je elastičnost kože važna?

Zahvaljujući svojoj elastičnosti, koža se, kada se istegne, brzo vraća u prvobitni položaj. Odgovoran za ovo je elastin, vlaknasti protein sadržan u dermalnom sloju, gdje se nalaze znojne i lojne žlijezde, kao i folikuli dlake. Dovoljan nivo elastina vam omogućava da održite elastičnost, glatkoću i mladalački izgled lica i tijela.

Šta izaziva gubitak elastina?

starenje;

ultra – ljubičasto zračenje;

zagađena životna sredina;

loša ishrana;

pušenje.

Kako povratiti elastičnost kože lica?

Hajde da vidimo koji je najbrži put da povratimo elastičnost lica.

Retinol i retinoidi

Derivati vitamina A su važni sastojci u njezi protiv starenja. Nije slučajno što se najčešće nalaze u proizvodima za njegu zrele kože – kremama i serumima. To je zbog činjenice da su u stanju da povećaju nivo kolagena i elastina u koži, a takođe promovišu obnavljanje ćelija,piše lepotaizdravlje.rs

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u koži i ima sposobnost zadržavanja vode. Ali sa godinama, ovaj izvor lagano biva iscrpljen. To dovodi do suvoće, starenja i opuštanja kože. Zbog toga je ova komponenta važna u ličnoj nezi – zasićuje tkiva vlagom i pomaže u obnavljanju njihove elastičnosti.

Hemijski piling

Djelovanje kompleksa AHA ili BHA kiselina je postupak koji pomaže u pilingu kože, njenom obnavljanju i povećanju proizvodnje kolagena i elastina. Za to se uglavnom koriste alfa hidroksi kiseline, kao što su glikolna i mliječna kiselina. Pored toga, kiseli piling je efikasan protiv fotostarenja.

Laserska terapija

Istraživanja su pokazala da je upotreba različitih svjetlosnih zračenja efikasna u otklanjanju mnogih dermatoloških problema, kao i poboljšanju kvaliteta kože. Konkretno, kombinacija neablativnog frakcionog lasera i terapije intenzivne pulsne svetlosti pomaže u poboljšanju elastičnosti.

Vitamini za kožu

Iako spoljni faktori sigurno mogu pomoći da poboljšate vašu kožu, oni možda neće dati dugoročne rezultate. Zato treba obratiti pažnju na ishranu i jesti više namirnica sa vitaminima A, C i E, kao što su lisnato povrće, masna riba, brokoli, bademi i orasi. Oni će pomoći da se popune rezerve elastina u koži.

Ponekad je važno koristiti suplemente (nakon konsultacije sa ljekarom). Među njima su kolagen, cink, koenzim K10 i peptidi.

Vježbe za elastičnost kože

Redovne fizičke vježbe su jedna od glavnih komponenti održavanja čvrstine i elastičnosti tkiva. Aktivnost poboljšava ćelijski metabolizam, cirkulaciju krvi i pomaže koži da ostane čvrsta. Trebalo bi da provedete najmanje pola sata dnevno u šetnji, vožnji bicikla, trčenju ili plivanju da biste održali zdravo tijelo i mlad, fit izgled.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 04:14