Zlatna salata / - RTS
01/10/2024 u 18:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Naučnici napravili „zlatnu“ salatu, rješava problem nedostatka vitamina A

Španski genetičari konstruisali su specijalnu „zlatnu“ salatu koja obezbjeđuje znatno veću količinu vitamina A, hranljive materije koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.

Ista metoda mogla bi da se koristi da se u budućnosti i druge namirnice obogate svojstvima koja unapređuju zdravlje.

Nakon što je petostruko povećao količinu vitamina A u biljci Nicotiana benthamiana, koja je bliska rođaka duvana, tim predvođen naučnicima sa Politehničkog univerziteta u Valensiji u Španiji, prilagodio je genetski sastav zelene salate (Lactuca sativa).

Postupkom je uvećan nivo beta-karotena – jedinjenja crveno-narandžaste boje koje se u našem tijelu pretvara u vitamin A.

Beta-karoren obično je uskladišten u malim zelenim „solarnim panelima“ koji pokreću fotosintezu, poznatim kao hloroplasti. Povećanje zaliha beta-karotena bi smetalo biljkama pri razvoju.

Da bi se izbeglo ometanje prirodnih procesa fotosinteze koji su zelenoj salati neophodni za život i rast, istraživači su morali da razmišljaju izvan ustaljenih okvira.

- Listovima su potrebni karotenoidi, kao što je beta-karoten, za pravilno funkcionisanje fotosintetskih kompleksa hloroplasta. Kada se previše ili premalo beta-karotena proizvodi u hloroplastima, oni prestaju da funkcionišu, a listovi na kraju umiru -objašnjava Manuel Rodrigez Konsepsion molekularni biolog Politehničkog univerziteta u Valensiji.

Prema njegovim riječima, metoda koju su razvili uspješno proizvela i akumulirala beta-karoten u ćelijskim djelovima gdje se obično ne nalazi i to kombinovanjem biotehnoloških tehnika i tretmana sa visokim intenzitetom svjetlosti.

image

Beta karoten
 

- SHUTTERSTOCK

Zelena salata uz veći nivo beta-karotena postaje zlatna

Dio dodatnog beta-karotena je uskladišten u citosolu, tečnom dijelu ćelija lista. Više jedinjenja je proizvedeno pretvaranjem nekih hloroplasta u hromoplaste (pigmentne jame) – uvođenjem gena za bakterijski enzim crtB – sposobnog da skladišti još više beta-karotena.

Pored genetskih modifikacija, biljke su takođe bile podvrgnute tretmanima svjetlosti visokog intenziteta, što je dovelo do stvaranja više masnih jedinica za skladištenje poznatih kao plastoglobule koje se razvijaju unutar zelene salate.

- Stimulisanje formiranja i razvoja plastoglobula molekularnim tehnikama i intenzivnim svetlosnim tretmanima ne samo da povećava akumulaciju beta-karotena već i njegovu biodostupnost - naglašava molekularni biolog Luka Moreli sa Politehničkog univerziteta u Valensiji.

Poboljšanje biodostupnosti beta-karotena u zelenoj salati povećava njegovu dostupnost u crijevima, gdje se pretvara u vitamin A.

Sav ovaj dodatni beta-karoten, koji se nalazi u izobilju u šargarepi, bundevi i drugim narandžastim plodovima, čini zelenu salatu žutom, i otuda potiče naziv „zlatna“ koji su istraživači dali salati.

image

VItamin A

ilustracija

Nedostatak vitamina A ugrožava zdravlje miliona osoba, posebno dece

Studija iz 2023. godine pokazala je da nedostatak vitamina A utiče na stotine miliona osoba u razvoju širom svijeta.

Pronalaženje novih načina da se ishrani većeg broja ljudi pruži preko potrebna nadogradnja je ključna za ograničavanje posledica loše ishrane.

- Nedostatak mikronutrijenata, poznat i kao skrivena glad, i dalje je veliki problem u mnogim zemljama. Konkretno, nedostatak vitamina A izaziva kseroftalmiju i može dovesti do drugih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. To naročito pogađa djecu u populacijama širom svijeta koje imaju siromašnu ishranu - navode istraživači u radu objavljenom u stručnom časopisu Plant Journal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 18:12