/ GETTY IMAGES-DMYTRO BUIANSKYI
26/06/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sve što treba da znate o laserskom zatezanju lica

U jednom trenutku sve dođemo u one godine kada starenje postane vidljivo na licu. Prihvatale ga lako ili ne, tek – zapitamo se šta možemo da uradimo kako bismo izgledale mladolikije.

Ta prirodna banka kolagena iz naših tinejdžerskih godina nestaje i vrijeme je da se okrenemo proizvodima ili etstetskim tretmanima da zamijenimo ono što smo izgubili. Za većinu žena, uvod u ovo doba jeste razmatranje botoksa ili sličnih injektivnih tretmana posle kojih lice izgleda glatko i živahno. U poslednje vrijeme, ipak, našu pažnju privlači sasvim nova kategorija tretmana za zatezanje lica: laserske procedure.

Možda ste čule za ove tretmane ili ih čak isprobali iz prve ruke, ali ako niste – vrijeme je da se obratimo stručnjacima i saznamo šta je to u stvari lasersko zatezanje lica.

Šta je to lasersko zatezanje lica?

To je nehirurško i minimalno invazivan način da učvrstite kožu lica ili tijela. Laseri koriste snagu svjetlosti, dok druge tehnologije koriste radiofrekvenciju ili ultrazvuk za podizanje temperature kože. Ovaj proces zagrijevanja stimuliše prirodnu proizvodnju kolagena i elastina, vitalnih proteina odgovornih za čvrstinu i elastičnost, što rezultira podmlađenim i čvršćim tonom kože. Imate trenutni, ali i dugoročni efekat, jer sinteza kolagena se nastavlja i u narednim mjesecima pod dejstvom ovakvih laserskih tretmana.

Kakve rezultate daje lasersko zatezanje lica?

Lasersko zatezanje kože je osmišljeno tako da stimuliše stvaranje novog kolagena. Međutim, šta zaista možete da očekujete od ovakvog tretmana?

Podstiče proizvodnju kolagena: Kolagen, termin koji nam je svima poznat, pruža strukturnu podršku našim vezivnim tkivima, a zbog svoje krutosti i otpornosti na istezanje, savršen je matriks za kožu. Fine linije i bore će sve više blijedeti kako se aktivira prirodni kolagen od laserskog tretmana.

Zagladite, zategnite i oblikujte kožu: Od suštinskog je značaja da imate pravog provajdera koji razumije nijanse različitih dostupnih lasera. U suprotnom, to može dovesti do pretjeranog zatezanja kože, deformiteta kontura i potencijalnih opekotina.

Uz to, ova procedura garantuje minimalno vrijeme oporavka i brze rezultate – vidljive već nakon što ustanete sa stola, a pojačavaju se narednih 6 nedjelja.

Kako se pripremiti za ovaj tretman?

Prvi korak je konsultacija prije same procedure. Tokom pregleda, doktor bi sa vama trebalo da razgovara o vašim željama i da vas upozna sa svim detaljima procedure. Ako ste vi (i vaš dermatolog) odlučili da je lasersko zatezanje kože odgovarajući tretman za vas, važno je da pravilno pripremite kožu za najbolje moguće rezultate. Ovo obično počinje sa režimom nege kože koji propisuje vaš ljekar.

"Izbjegavajte sunčanje ili jako izlaganje suncu i koristite kremu za sunčanje širokog spektra dnevno četiri nedjelje prije tretmana", savjetuje dermatolog Azadeh Širazi. "I izbjegavajte procedure dubokog pilinga lica četiri nedjelje prije tretmana (na primjer, jak hemijski piling, lasersko obnavljanje površine, dermoabrazija)."

Šta da očekujete tokom laserskog zatezanja kože?

Dok će tačni koraci procedure, vrijeme oporavka i nivoi nelagodnosti neznatno varirati u zavisnosti od tehnologije koja se primjenjuje, postoje neka opšta mjesta u ovoj proceduri sa kojima vas možemo upoznati.

Priprema: Prvi korak na dan vaše procedure biće priprema kože za fizički tretman. Vaše lice će biti očišćeno i temeljno pripremljeno. Od vas će se takođe tražiti da nosite posebne štitnike za oči ili naočare kako biste zaštitili oči od laserskih zraka. Stručnjaci takođe napominju da ćete imati opciju da koristite lokalni anestetik kako biste lakše prošli kroz tretman.

Sam tretman: Tokom samog tretmana osećate kako vam je lice jako zagrijano. Nema bola. To je zato što laseri probijaju sloj po sloj kože izazivaju ciljana oštećenja kako bi stimulisali proizvodnju kolagena. Nakon rada laserima lice će vam biti premazano posebnim zaštnitnim proizvodima.

Njega posle tretmana: Vaš ljekar će vam prepisati određene ljekove i kozmetička sredstva kako biste brinuli o koži nakon tretmana. Kao i mnoge procedure i tretmani, koraci posle nege i oporavka su najvažniji da biste vidjeli prve rezultate i očuvali vašu kožu bezbijednom i zdravom.

Kako izgleda oporavak posle laserskog zatezanja kože?

Ljekari će vam savjetovati da:

Očistite lice nježnim sapunom i vodom

Uzmete lijek protiv bolova bez recepta ili koristite hladne obloge

Uzdržite se od upotrebe bilo kakve šminke ili proizvoda za njegu kože koji mogu da iritiraju kožu

Izbjegavajte izlaganje suncu. Obavezno pokrijte mjesto tretmana i nosite kremu za sunčanje širokog spektra

Izbjegavajte plivanje, vježbanje i korišćenje saune

Šta je normalno?

"Normalno je da osjetite malo svraba ili peckanja u predjelu tretmana, dok se koža prirodno oporavlja", upozorava dr Širazi. "Kada koža zaraste i vaš ljekar će da vam da signal da možete da nastavite sa svojom uobičajenom rutinom ljepote. Kada koža bude potpuno zarasla, počećete da primjećujete značajna poboljšanja u ukupnom kvalitetu vaše kože. Konačni rezultati laserskog zatezanja vidjeće se za tri mjeseca, a mogu trajati godinama, ako vodite računa o koži,lepotaizdravlje.rs

Lasersko zatezanje lica: zaključak

Ima mnogo toga za razmišljanje kada je u pitanju lasersko zatezanje kože, ali skraćena verzija je da bi trebalo da se obratite dermatologu da vidite da li je ovo pravi tretman za vas, ako tražite zategnutiju kožu koja izgleda mlađe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 02:09