/ -SHUTTERSTOCK
03/10/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zašto je ulje sjemenki grožđa glavni sastojak za suvu kožu

Kada se sastojak za njegu kože nazove "čudotvorcem", kao što je ulje sjemenki grožđa, teško je ne osjetiti se trenutno zaintrigiranim.

Ovo ulje privuklo je dosta pažnje poslednjih godina i slavno je zbog svoje sposobnosti da napoji i nahrani žednu kožu. A pritom uopšte nije masno. Dakle, da li je ulje od sjemena grožđa za kožu nešto što bi trebalo da uključite u svoju rutinu njege lica? Na ovo pitanje odgovor daju profesionalci, a možete ga pročitati u nastavku.

Šta je ulje sjemenki grožđa i šta sve može da učini za kožu?

Kao što mu i samo ime kaže, ulje od sjemena grožđa je vrsta ulja koja se ekstrahuje iz malih sjemenki koje se nalaze u grožđu. Hvaljeno je zbog nekoliko jedinstvenih svojstava, od kojih je jedno da nema mastan osjećaj uprkos tome što je ulje. Za razliku od kokosovog ili maslinovog ulja, koja su teška, "sjede" na površini kože i presijavaju se, ulje dobijeno iz sjemenki grožđa se brzo upija.

"Ulje iz sjemena grožđa ima suvu završnicu, što ga čini popularnim izborom u proizvodima za njegu kože", kaže dermatolog dr Nadia Musavvir. "Suv završetak ga čini idealnim za one koji vole laganu i nemasnu hidrataciju."

Osim toga što nije masno, ulje dobijeno iz sjemenki grožđa ima pregršt drugih prednosti kada se koristi za njegu kože. Estetičarka Erica Marie Gatt kaže "ovo je jedno od mojih omiljenih ulja svih vremena jer je svestrano. Ima toliko mnogo prednosti koje dobijate samo od jednog ulja". Evo nekih od najznačajnijih prednosti:

Podržava zdravu kožnu barijeru

"Ulje od sjemena grožđa bogato je linolnom kiselinom (omega-6 masnom kiselinom). Ona podržava zdravu barijeru kože dok njeguje i hidrira suvu kožu", objašnjava dr Musavvir.

Bogato antioksidansima

Ovo suvo ulje puno je antioksidanata koji pomažu u obnavljanju i zaštiti kože od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, napominje dr Musavvir.

Uravnotežuje kožu

Pomaže u balansiranju proizvodnje ulja tako da vaša koža nije previše masna niti suva. To je otkrila studija objavljena 2022. u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology.

Umiruje

Marie Gatt napominje da ulje dobijeno iz sjemenki grožđa ima antiinflamatorna svojstva. To može pomoći u smirivanju kože i ublažavanju iritacije.

Promoviše mladalački izgled

Dr Musavvir kaže da je ovo ulje idealno za njegu zrele kože, jer umanjuje fine linije i bore zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima.

Ko od njega ima najviše koristi?

"Ulje iz sjemena grožđa pogodno je za sve tipove kože zbog svoje suve završnice", kaže dr Musavvir. Bez obzira na to da li imate masnu, suvu, osjetljivu ili kombinovanu kožu, možete uključiti ovo ulje u svoju dnevnu rutinu.

Da li izaziva akne?

Ovo ulje nije komedogeno, što znači da neće izazvati akne. U stvari, Marie Gatt kaže da je to ulje preporučeno za akne jer može pomoći u balansiranju proizvodnje sebuma i smirivanju iritacije. Dr Musavvir se slaže i napominje: "Njegova lagana tekstura čini ga posebno privlačnim za one sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama koji žele hidrataciju bez suvišne masnoće."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 17:02